PNL: Finala este între Ceaușescu și Brâncuși la Târgu Jiu

Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi nu-şi găseşte locul nici la două luni de când legea care reglementa înfiinţarea lui a fost aprobată de parlamentari. Partidul Naţional Liberal, filiala Gorj, spune că autorităţile judeţene, dar şi Ministerul Culturii bat pasul pe loc, asta în situaţia în care pe 19 februarie vom sărbători la Târgu Jiu ziua de naştere a sculptorului, devenită între timp sărbătoare naţională.

În prezent singura certitudine pe care o avem cu privire la Muzeul Național Constantin Brâncuși sunt două hotărâri de Consiliu Județean aprobate la jumătatea lunii decembrie a anului trecut. O primă hotărâre a fost inițiată de consilierii opoziției care susțin că muzeul ar trebui să funcționeze în Casa Gănescu, unde sculptorul a și locuit un an și a desăvârșit lucrări ca Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. ”S-au aprobat aceste două proiecte și de atunci nimeni n-a mai făcut nimic. A ajuns o regulă în România să vorbim despre lucruri și să nu se întâmple nimic. Și acest subiect a fost lăsat de izbeliște, nimeni din Consiliul Județean nu s-a mai interesat să dea un telefon, să intervină pentru ca acest muzeu deja să-și desfășoare activitatea. Finala este între Ceaușescu și Brâncuși la Târgu Jiu”, a spus Dan Vâlceanu, copreședinte PNL Gorj.
Cea de-a doua hotărâre a fost inițiată de președintele Consiliului Județean, Ion Călinoiu, care a făcut propunerea ca muzeul să funcționeze în fosta casă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu de la Târgu Jiu, pentru că acolo funcţionează acum o parte a Muzeului Judeţean unde sunt expuse tablouri ale pictorilor din Oltenia. Cele două hotărâri aprobate au fost transmise pe 22 decembrie anul trecut la Ministerul Culturii, care ar fi trebuit să dea verdictul final. ”În luna decembrie 2015 a fost transmisă o adresă către Ministerul Culturii prin care se cerea ministerului să analizeze și să decidă asupra locației. La adresă au fost anexate celor două hotărâri de Consiliu Județean adoptate în ședința din luna decembrie, care se refereau la două sedii, casa Barbu Gănescu și secția de artă a Muzeului Județean. Așteptăm şi acum răspuns de la Ministerul Culturii, cu siguranţă vom reveni cu o nouă adresă pentru a vedea care este decizia reprezentanţilor de la minister”, a spus Oana Paloș, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Gorj.
Muzeul Național Constantin Brâncuși ar urma să le arate turiștilor lucrări ale marelui artist într-un tur virtual, dar și documente și diferite mărturii espre personalitatea și viața sculptorului.

Vizualizări: 836

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: