PNL Gorj minte ca să acopere o mizerie a PSD. “Ne umilesc pur şi simplu”

Guvernul Dăncilă a făcut o mare mizerie în acest an, lăsând plata însoțitorilor persoanelor cu handicap la cheremul primarilor. Cum și-au bătut joc de buget și cei de la nivel central, și cei de la nivel local, crescând salariile funcționarilor și umflând organigramele cu tot felul de activiști politici, acum spun senini că nu au bani pentru cei mai vulnerabili. Adică pentru persoanele cu handicap grav, lăsate fără însoțitor. Guvernul PSD-ALDE a făcut o mare mizerie, dar liberalii gorjeni încearcă să acrediteze ideea că măsura luată la Primăria Bîlteni, care concediază 24 de însoțitori, nu afectează pe nimeni.

PNL Gorj susține într-un comunicat că: „La Primăria Bâlteni, pentru că banii au fost insuficienți pentru aceste cheltuieli, s-a găsit o soluție astfel încât persoanele cu handicap grav să nu aibă de suferit“. Liberalii spun că persoanele cu handicap vor primi în loc de însoțitor niște bani în plus.

Explică PNL mai departe în comunicat că „în cadrul Consiliului Local al Primăriei Bâlteni s-a votat în unanimitate ca cele 24 de persoane angajate ca asistent personal să fie trimise în șomaj, până la finalul anului, iar indemnizația, echivalentă cu salariul net al asistentului personal, să fie primită de către persoana cu handicap. La Primăria Bâlteni a fost găsită această soluție, pentru a nu fi afectate veniturile unei familii în care există o persoană cu handicap sever, însă asistenții personali au rămas fără locuri de muncă“.

update: Vasile Băltărețu, consilier local PSD, spune că el și colegii lui de partid nu au votat un astfel de proiect. Unaniminatatea invocată de PNL a fost doar pentru că la ședință au fost prezenți consilierii care îl susțin pe primar. “A fost o ședință extraordinară, la care au participat doar cei cinci consilieri ai primarului de la PNL, unul de la PMP și doi de la PSRo. Ei au votat proiectul. Noi, cei patru consilieri de la PSD și doi de la ALDE nu am fost la acea ședință. Nu am fost tocmai pentru că ne-am gândit: cum să tai banii de la niște oameni care sunt oricum vai mama lor. E strigător la cer”, a spus Băltărețu, care spune că erau soluții pentru a se da bani acestor oameni.

La Bîlteni este primar un liberal, Vasile Vlăduleanu. Liberalii susțin că vina nu este a primarilor și a consiliilor locale, ci a guvernului care nu a alocat banii. Asta nu justifică însă minciuna lor din comunicat, că „s-a găsit o soluție astfel încât persoanele cu handicap grav să nu aibă de suferit“. Vorbim de oameni imobilizați la pat, care nu își pot lua singuri nici o cană cu apă. Sunt oameni care au nevoie de însoțitor plătit, mai mult decât de bani. Unii au familie, iar însoțitorul este rudă, dar este corect din partea politicienilor să se bazeze pe asta, pe faptul că oamenii nu vor fi abandonați de familii, chiar dacă li se taie din drepturi?

Sunt însă și cazuri de bătrâni singuri. Pandurul a prezentat câteva cazuri din Bîlteni. Aurelia Popescu îngrijeşte o bătrână din sat, rămasă singură pe lume. Este una dintre persoanele lăsate fără serviciu de Primăria Bîlteni. Cine va avea grijă de respectiva bătrână acum? Cumva, cei de la primărie se bazează pe faptul că femeia-însoțitor va intra în șomaj, iar bătrâna îi poate da ceva bani din indemnizația pe care o primește în plus ca să fie ajutată în continuare? Muncă la negru, cu alte cuvinte. Și totuși, liberalii spun în comunicat că primarul lor din Bîlteni a găsit o soluție.

“Ne umilesc pur şi simplu! Ne spun că nu pierdem bani, dar ne dă afară”, a spus Angela Tătaru, asistent personal. „Noi am mai trecut o dată prin aşa ceva. În 2011, ne-a spus că ne dă afară şi ne reangajează în câteva luni. Pe mine, personal, m-a reangajat în 2017. Deci după 6 ani. Nu are nimeni încredere şi nu e drept ce se întâmplă. Ne vom îndrepta în instanţă împotriva primăriei. Nu voi semna niciun preaviz”, a spus Aurelia Popescu, un alt asistent personal din Bîlteni.

Vizualizări: 2,643

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: