PNL și proiectul Romanescu

Marcel Romanescu și-a început destul de ezitant mandatul de primar la Târgu Jiu, generând multe speculații și calcule politice. Cum nimeni nu se aștepta la minuni în primele luni de mandat, lui Romanescu îi rămân doi ani și jumătate pentru a face ceva care să îi mai dea dreptul la o candidatură.

Partidele politice își fac însă calcule. Liberalii sunt primii interesați de un mandat bun al lui Romanescu, de care vor depinde în mare măsură rezultatele alegerilor locale și parlamentare din 2020. PNL are acum două municipii, Motru obținut cu greu și fără majoritate în consiliul local și Târgu Jiu, după alegerile parțiale, de asemenea fără o reprezentare importantă în consiliu.

Dacă Jianu și Romanescu vor convinge, liberalii ar putea avea în 2020 o șansă reală de a conduce Consiliul Județean. Nu întâmplător, însă, Jianu și Romanescu sunt tocați sistematic de PSD. Pe de altă parte, ambii sunt la primul mandat și nu reușesc să scoată primăriile pe care le conduc de sub dominarea social-democrată.

Calcule își fac și social-democrații gorjeni. Dacă la Motru au variantă, pe Cosmin Morega, la Târgu Jiu nu este conturată o soluție. Aurel Popescu a pierdut deja o dată, Luis Popa nu este dorit, Adrian Tudor nu are șanse. Deputatul Mihai Weber s-a oferit cu un sfert de gură drept candidat, dar numai pentru a arăta că partidul are soluții. S-a speculat și cu privire la o posibilă trecere a lui Romanescu la PSD, dar nu pare o variantă agreată la PSD, câtă vreme pesediștii îl toacă mărunt cu fiecare ocazie.

Liberalii sunt aproape obligați de împrejurări să îl ajute pe Romanescu să reușească, pentru că asta le garantează multe succese în viitor. În caz contrar, PNL va lăsa Gorjul încă 20 de ani pe mâna PSD. Pesediștii, în schimb, dacă nu-și conturează o alternativă credibilă, îl critică degeaba pe actualul primar.

Vizualizări: 821

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: