Pod avariat la Glogova, fântâni cu mâl şi oameni disperaţi

Ploile abundente căzute în ultimele zile le-au dat de furcă autorităţilor din Gorj, dar şi celor din Mehedinţi, cele mai mari precipitaţii fiind înregistrate în zona de graniţă, pe râul Motru, unde au fost semnalate căderi şi de 100 l/mp. Puhoaiele de apă s-au revărsat pe câmpii, formând de la Tismana încolo adevărate lacuri în locuri care până acum puteau fi trecute lejer la pas, pe jos. La Glogova un pod a fost avariat iar la Padeş oamenii au primit cisterne cu apă pentru că fântânile sunt pline cu mâl.

Avertizarea expiră după-amiază, între timp autorităţile constatând că majoritatea râurilor din judeţ au un debit cum nu a mai fost văzut de la inundaţiile din 1999.

Pod avariat la Glogova

Ploile căzute în ultimele zile pe teritoriul judeţului Gorj au inundat mai multe localităţi. Un pod metalic de acces care uneşte două sate din comuna Glogova are structura de rezistenţă afectată şi, din această cauză, de ieri dimineaţă, pe el nu se mai circulă decât pe jos sau doar în caz de strictă necesitate. Viceprimarul Gheorghe Milea afirmă că doar ambulanţele mai sunt lăsate să treacă pe acolo, deşi riscul este mare. "Nu mai trece nimeni cu maşina personală. Maşinile rămân la capul podului, iar de aici încolo se merge pe jos. Sperăm ca structura să rezistenţă să facă faţă unei ambulanţe, în caz de nevoie, în rest inclusiv microbuzul elevilor opreşte aici. Copii trec pe jos şi se merge în sat pe picioare. Sunt câţiva kilometri până la şcoală, dar asta este situaţia. Avem cam 350 de persoane aici şi nici măcar maşina cu pâine nu se riscă să intre pe podul ăsta, oamenii mergând pe jos în satele învecinate ca să îşi procure cele necesare", spune viceprimarul. „Am luat legătura cu primarul şi am venit aici să vedem care este problema. Podul nu mai poate să mai suporte transportul autovehiculelor pentru că s-a degradat foarte rău, însă va putea să asigure traversarea pietonilor. Va trebui să ne reunim şi să stabilim care este suma necesară să reparăm podul, pentru că aceasta este o problemă urgentă”, a declarat Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj.

Cisterne cu apă pentru locuitorii din Padeş

Localnicii din Motru Sec nu mai au de unde să bea apă. „Mai bine beau apă din streaşina casei, este mai curată decât cea din fântână. Nu mai putem lua apă de la fântână de ieri. Înainte să o bem, trebuie lăsată să se limpezească, altfel e cu nămol în ea”, a declarat unul dintre localnici.

Încă de ieri, apele au intrat în beciurile caselor, acolo unde oamenii aveau depozitate proviziile pentru iarnă, care acum nu mai pot fi folosite. „Aveam cartofii în beci, aveam borcanele cu compoturi şi murături. Ia uitaţi-le cum plutesc. Ce să mai fac acuma cu ele?”, se plângea o femeie.

„Situaţia este aceeaşi de ieri, nu a avansat mai mult. Suntem alături de oameni şi o să le aducem apă potabilă cu o cisternă”, declară primarul comunei Padeş, Viorel Nicolescu. „La Padeş situaţia e neschimbată, cu excepţia faptului că am dispus ducerea unei cisterne de apă. Nu au existat posibilităţi pentru a oferi apă minerală şi am decis ca măcar apă potabilă să le oferim oamenilor de acolo. Am fost asigurat că dacă va mai ploua şi se va umfla Motru Sec vor interveni voluntarii din comună. Am văzut şi că la Tismana Orlea şi-a făcut iarăşi treaba şi a inundat ca în fiecare an islazul, dar, din fericire, aici nu a intrat la gospodării", a confirmat prefectul Liviu Andrei, aflat la faţa locului.

Cazuri de inundaţii au fost înregistrate şi la Tismana, acolo unde ploile care cad de două zile au inundat câteva gospodării. „Uitaţi-vă cum plutesc toate. Am bucătăria de vară plină de apă. Am şi eu frigiderul şi aragazul acolo. Vă daţi seama că nu o să mai meargă acuma”, declară o localnică afectată de inundaţii din Tismana.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: