Politicienii mint pentru că toţi ceilalţi tac

Politicienii mint atât de mult cât tac românii. Când oamenii de rând vorbesc, politicienii se bâlbâie. Dacă ar vorbi suficient de mulţi oameni, politicienii ar demisiona. Dar, mai e mult până departe.

Politicienii de la guvernare au minţit că toate salariile au crescut după 1 ianuarie. Şi că nimeni nu a pierdut din mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat. Când presa a arătat că undeva în Gorj, o femeie de serviciu de la o grădiniţă, cu program de două ore, nu doar că nu va fi plătită pe ianuarie, dar o să vină şi cu trei lei de acasă, politicienii au încercat să nege. Din fericire, femeia a vorbit, la fel şi oamenii de la şcoală, şi primarul, astfel că adevărul nu a mai putut fi ascuns. Guvernul a fost nevoit să reacţioneze şi să rezolve situaţia celor cu normă parţială de lucru din sectorul bugetar, printr-o ordonanţă de urgenţă. În paralel însă, au început presiunile împotriva celor care au vorbit cu presa. Note explicative cerute la presiunea Inspectoratului Şcolar. Pentru ca, pe viitor, nimeni să nu mai deschidă gura.

Situaţia în învăţământ este mult mai gravă şi nu se reduce la cazul femeii de serviciu de la Roşia de Amaradia. Sunt bani puţini, aşa că se lucrează la comasarea şcolilor, la reducerea unor norme didactice, la tăierea unor sporuri. Oficial, politicienii ne spun că nu este adevărat. Şi îşi permit să facă asta pentru că, spre deosebire de femeia de serviciu, profesorii tac, directorii de şcoli tac. Câtă vreme ei vor tăcea, politicienii îşi permit să mintă, iar noi, presa, nu putem face mare lucru. Pentru că o informaţie obţinută pe surse nu are niciodată aceeaşi greutate cu o declaraţie a unui om nedreptăţit.

Tăcere nu este doar în învăţământ. Tăcerea este din ce în ce mai prezentă în toate domeniile. Nu ştiu ce i-a speriat pe oameni, dar acum ceva ani nu era aşa.

Oameni buni, nu vă pierdeţi libertatea de a vorbi, de a protesta, pentru că dacă astăzi pierdeţi libertatea, mâine o să vă pierdeţi pâinea.

Vizualizări: 622

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: