Poliţiştii Stroe și Copiluș, cătușe pentru 24 de ore

Greu de crezut, dar într-un moment în care ancheta privind ”Mafia permiselor” părea că a intrat într-o pauză înainte de sărbători, mai ales că dosarul era în lucru la procurori din București, ziua de ieri a marcat intrarea în scenă a procurorilor DNA de la Târgu Jiu, dar și efectuarea unor noi rețineri față de persoane care păreau a fi intangibile până acum. Doi ofițeri examinatori din cadrul Serviciului Public de Permise al județului Gorj au fost reținuți aseară târziu, împreună cu un instructor auto în cadrul unei anchete în care, cu o lună în urmă, au mai fost arestați preventiv medici, instructori auto și patronii unor școli auto din municipiu.

Emil Copiluș și Cristian Nicu Stroe sunt cei doi polițiști examinatori care au dormit azi noapte ”la răcoare”, după ce aseară au fost reținuți pentru 24 de ore, după ce, anterior, fuseseră audiați atât la sediul IPJ Gorj, cât și la cel al Biroului Teritorial Târgu Jiu al Direcției Naționale Anticorupție. Reținerea lor pentru 24 de ore s-a produs după ce, pe parcursul zilei, polițiștii au făcut percheziții la locuința lui Emil Copiluș, din Târgu Jiu, precum și la sediul Serviciului Public de Permise al județului Gorj, de unde au fost ridicate mai multe documente.

Locuința lui Cristian Nicu Stroe a fost percheziționată în urmă cu circa o lună, când zeci de anchetatorii, în special ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție, au venit de la București și au descins la locuințele altor suspecți, precum și la cabinetele medicale ale unor medici implicați în rețeaua care elibera permise de conducere contra unor sume de bani ce ajungeau până la 300 de euro.

Nevasta lui Stroe, cu nervii la pământ

Cristian Nicu Stroe declara după perchezițiile făcute la locuința sa că nu este vinovat și că nu există motive pentru o eventuală reținere a sa. Polițistul a declarat însă aseară, după ce a fost reținut, că are încredere în Justiție și că lasă Justiția să își facă datoria. Soția sa a fost implicată într-un incident cu jurnaliștii care îl filmau pe Stroe la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, unde fusese adus pentru a i se face analizele obligatorii înainte de a fi introdus în Centrul de Arest Preventiv al IPJ Gorj. Femeia i-a bruscat pe cameramanii care îl filmau pe soțul său, ea înjurându-i pe jurnaliști pentru a-și exprima nemulțumirea față de mediatizarea cazului respectiv.

Soția lui Emil Copiluș, în schimb, a suferit o cădere de tensiune și a avut nevoie de îngrijiri medicale la Unitatea de Primiri Urgențe a aceluiași spital, femeia nerămânând însă internată. Emil Copiluș a fost adus și el pentru analizele medicale obligatorii înainte de a fi introdus în Centrul de Arest Preventiv al IPJ Gorj, bărbatul menționând că speră ca Justiția să-i dovedească nevinovăția. El a precizat că nu a luat bani pentru a elibera permise, menționând că se consideră nevinovat față de acuzațiile ce-i sunt aduse.

Cei doi polițiști examinatori sunt acuzați de trafic de influență, luare de mită și primire de foloase necuvenite.

Cătușe pentru instructori auto

La momentul închiderii ediției alți instructori auto din Târgu Jiu erau sau urmau să fie aduși la sediul Biroului Teritorial al DNA pentru audieri, surse judiciare menționând că și pentru aceștia se va lua măsura reținerii pentru 24 de ore, în funcție de evoluția anchetei. Emil Copiluș și Cristian Nicu Stroe fac parte dintr-o rețea mai mare de medici, instructori auto și polițiști care eliberau permise cursanților unor școli de șoferi din Târgu Jiu dispuși să plătească până la 300 de euro pentru a obține permisul de conducere în condiții foarte ușoare.

Patru dintre membrii rețelei, instructori sau patroni de școli auto, au fost trimiși miercuri în judecată sub acuzația de trafic de influență. Conform rechizitoriului înaintat Tribunalului Gorj, cei în cauză aranjau examenele cu polițiștii examinatori, cărora le trimiteau bilețele sau mesaje SMS cu numele candidaților care plătiseră sau urmau să plătească pentru a trece proba orală și pe cea a traseului prin oraș.

Șpăgi luate de la ofițeri sub acoperire

O parte din probele strânse împotriva membrilor grupării se bazează pe interceptări telefonice și discuții ambientale, din care reiese, conform rechizitoriului procurorilor, că suspecții negociau sumele de bani pentru a obține cât mai mult de la cursanți. Cei care nu plăteau aveau parte de probe dificile la examen, în timp ce cursanții care achitau sume de bani erau puși să conducă mașinile pe trasee foarte ușoare și pentru intervale scurte de timp.

Trei ofițeri sub acoperire au mers încă din luna iulie la școlile de șoferi din Târgu Jiu și au plătit pentru a promova examenele pentru permis, de fiecare dată acestora fiindu-le cerute diferite sume de bani, după cum reiese din rechizitoriul anchetatorilor.   În interceptările de la dosar apar inclusiv numele polițiștilor reținuți joi seara, lucru care reiese și dintr-un comunicat de presă dat publicității de Parchet pe 12 octombrie, în urma descinderilor care au avut loc atunci la Târgu Jiu.

” După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa (care de regulă erau lăsați la sfârșitul examinării) instructorul auto se întâlnea cu poliţiştii examinatori, iar în cazul învinuitei Stroe Georgiana, aceasta îl trimitea pe fiul său, Stroe George Ionuț, la întâlniri cu agentul de poliție, Stroe Nicu Cristian,  acestuia fiindu-i remis un bilețel cu numele cursantului care trebuia favorizat și data susținerii examenului”, se arată în comunicatul de presă.

Alți șase membri ai rețelei, printre care trei medici și fiul unuia dintre ei sunt în arest preventiv până pe 12 decembrie, ancheta în cazul lor fiind efectuată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Vizualizări: 644

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: