Polonia cere Germaniei sute de miliarde de dolari

Polonia a avansat pentru prima dată o sumă concretă pe care o cere Germaniei drept despăgubiri de război. Este vorba de 850 de miliarde de dolari, despăgubiri pentru crimele de război de acum peste șapte decenii. Estimările se bazează pe calcule actualizate ale Oficiului polonez pentru daune de război realizate în anul 1947, a explicat politicianul naţionalist conservator Arkadiusz Mularczyk.

Guvernul german a reacţionat prin respingerea pretenţiilor vecinului de la est. Adjunctul purtătorului de cuvânt guvernamental, Ulrike Demmer, a declarat că Germania îşi asumă politic, moral şi financiar responsabilitatea istorică, dar chestiunea despăgubirilor ar fi deja reglementată definitiv atât juridic, cât şi politic.

După încheierea Războiului Rece, în 1989, Polonia şi Germania au lansat un proces fără precedent de reconciliere şi bună înţelegere. Politicieni ai ambelor ţări au depus eforturi pentru a separa politica actuală de trecut, fără a uita însă de crimele naziste germane. Cererile de despăgubiri au revenit pe ordinea de zi în anul 2005, după ce formaţiunea PiS a ajuns la guvernare, dar au rămas fără urmări fiindcă tabăra conservator-naţionalistă a pierdut în scurt timp puterea.

La întrebarea de ce nu solicită Rusiei reparaţii de război, Mularczyk a răspuns că despăgubirile din partea Germaniei sunt mai „realiste“. „Rusia este o ţară care nu respectă dreptul internaţional, o ţară care încalcă acest drept“, a adăugat politicianul PiS.

Vizualizări: 1,066

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: