Porumb înlocuit cu goji şi aronia. Câştigă zeci de mii de euro la hectar!

O familie din Poiana Seciuri, comuna Bustuchin, a reuşit în doar trei ani să dezvolte o afacere de care foarte mulţi gorjeni se feresc. Oamenii au renunţat la tradiţionalele culturi de porumb sau grâu şi s-au apucat să cultive fructe goji şi aronia. Sunt două fructe care au apărut recent pe piaţa din România, asta şi pentru că sunt prea puţin cunoscute. Extrem de benefice pentru sănătate, goji şi aronia sunt recomandate de medici într-o gamă variată de afecţiuni.

Ninel şi Ermina Croitoru s-au apucat să cultive goji și aronia în urmă cu trei ani, iar astăzi se bucură de o plantaţie de zeci de ari. Arbuştii nu sunt pretenţioşi şi s-au acomodat foarte bine climei din Bustuchin. Înfloresc primăvara, iar fructele rezistă până toamna târziu când pot fi consumate fie uscate, fie în gemuri sau sucuri naturale.


Ninel Croitoru a fost cel care a renunţat la culturile tradiţionale şi a pornit afacerea de familie. ”Prima dată a fost un hobby, m-am gândit la sănătatea mea şi a familiei mele şi am zis hai să încerc. Nu credeam că o să treacă peste iarnă. La primul an de plantare au făcut câteva fructe, le-am congelat, le-am consumat, am văzut că ne este foarte bine şi aşa am ajuns să fac o plantaţie de 60 de ari în primii trei ani de la plantare şi acum am mai plantat în primăvară în jur de 80 de ari. Vrem să ne extindem în continuare, până la două hectare”, a spus Ninel Croitoru.

17 kilograme de fruct la plantă
Fructele de aronia sunt printre cele mai profitabile, un arbust dă chiar și 17 kilograme de fructe, iar preţurile sunt extrem de ridicate, până la 50 de lei kilogramul. Pentru producători este extrem de important şi un alt aspect, fructele de aronia şi cele de goji rezistă mult timp chiar şi după ce au fost culese.

„După câte am citit, ajungem şi la 40.000 de euro pe hectar, costurile de întreţinere sunt foarte mici pentru că nu se mai muncesc ca în primul an, ci doar la rădăcină. Eu am cultivat mai mult aronia pentru că la zonele noastre de deal e mult mai rezistentă şi la dăunători, şi ca fruct. Pot fi consumate proaspete, uscate, congelate, sucuri, dulceaţă. Conțin foarte mulți antioxidanți, vitamine. De când le consumăm, eu şi soţia nu mai facem gripă, iar la noi nu trecea iarna fără să nu ne îmbolnăvim măcar o dată”, a spus Ninel Croitoru.


Ca să le certifice ca produse bio, omul spune că nu le stropeşte decât cu ceai de urzică. De fapt, asta este o altă calitate a fructelor, nu atrag dăunători. Goji mai sunt cunoscute și ca ”fructele tinereții” fiind consumate de călugării tibetani, cunoscut fiind faptul că sunt și cei mai longevivi din lume.

Ninel și Ermina Croitoru sunt singurii care se ocupă de plantație. Au început cu căpșuni, au încercat și cătina, au trecut apoi la coacăze negre, dar în final s-au decis să rămână la goji și aronia. ”Avem un singur băiat, căsătorit, stabilit în Franța. Noi doi ne ocupăm de tot ce este pe plantaţie, culegem la finele lunii august fructele. Anul acesta suntem în discuţii cu cineva să le dăm, vom vedea”, a spus Ninel Croitoru.

Galerie foto


Vizualizări: 18,386

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: