Potârcă îi acuză pe procurorii DNA de …discriminare

Câteva cuvinte aşternute pe hârtie de procurorul care s-a ocupat de anchetarea fostului candidat la Preşedinţia României au generat o întreagă corespondenţă ce s-a purtat în cursul primăverii între Biroul Teritorial Târgu Jiu al DNA şi Constantin Ninel Potârcă. Cel din urmă s-a simţit discriminat rasial de către anchetatori, obiecţiile sale fiind însă respinse, mai ales că dosarul a şi fost înaintat la instanţă, iar procesul urmează să înceapă la sfârşitul lunii.

„Este de notorietate faptul că anterior anului 2007, cetăţenii de etnie rromă din Târgu Jiu, cartier Meteor, au deţinut monopolul activităţii de colectare şi valorificare a deşeurilor reciclabile, în special neferoase, realizând venituri substanţiale, ceea ce le-a permis construirea de imobile impozante, achiziţia de autoturisme de lux şi disponibilizarea de resurse financiare pentru asigurarea unui nivel de trai ridicat”, reprezintă, în mare, aprecierile pe care procurorul Cristian Bertha le-a făcut într-un rechizitoriu cu privire la activităţile desfăşurate de romii din Meteor.

Aprecierile respective nu i-au picat însă bine deloc fostului candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă formulând în această primăvară o serie de obiecţii şi contestaţii care se bazau şi pe acuzaţiile de discriminare rasială. „Domnul procuror Bertha, în alte cazuri de cercetare a romilor, şi-a exprimat clar adversitatea (discriminare pe o întreagă etnie) prin rechizitoriul întocmit. … Deci în aceste condiţii consider că acest refuz de a se aproba efectuarea unei expertize contabile în condiţiile prezentate în cererea anterioară este nelegală prin faptul că domnul procuror şi-a exprimat de la început părerea despre activitatea tuturor romilor din cartierul Meteor, etnie din cadrul căreia fac şi eu parte”, susţine Potârcă într-o adresă pe care a înaintat-o la DNA.

Procurorul şef al Biroului, Dănuţ Volintiru, i-a răspuns în scris fostului prezidenţiabil. „Procurorul este liber să facă aprecieri în actul de sesizare a instanţei de judecată pe baza probelor administrate în cauză. Ori, faptul că acesta a făcut referire la activităţile desfăşurate ce cetăţenii de etnie romă din cartierul Meteor constatând că nu au fost respectate dispoziţiile legale, nu reprezintă o discriminare”.

DOSARE

Potârcă a fost trimis în judecată de DNA Târgu Jiu pentru o evaziune fiscală de peste 4 milioane de euro, alături de el urmând să fie judecat şi fratele său, Tănase Potârcă, dar şi alţi doi oameni de afaceri din Vâlcea. El mai este anchetat de aproape un an în alte două dosare tot pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la circa un milion de euro.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: