Povestea artistului fotograf Vasile Pleșea, astăzi la Accent TV

Vasile Pleșea este printre puținii fotografi din județul Gorj care își mai practică și astăzi meseria cu același devotament și aceeași pasiune. Vasile Pleşea a avut o experiență unică, a ajuns pe platourile de filmare ale unui film, ca fotograf. În vremea comunismului, artistul a reuşit să realizeze reclama fotografică pentru două pelicule de importaţă majoră în cinematografia din ţara noastră. Unul dintre acestea este chiar „Bătălia din umbră”, în regia lui Andrei Blaier. Povestea artistului fotograf o puteți urmări doar vineri, începând cu ora 19.00 la Accent TV, în emisiunea ”Despre noi, oamenii”.

Arta fotografică nu mai are niciun secret pentru omul care și-a închinat întreaga viață fotografiei și filmului. Vasi Pleșea, cum îi spun apropiații, este omul care a transpus frumusețile Gorjului în imagini care vor dăinui peste ani. Și-a început meseria de artist fotograf pe vremea comuniștilor, dar spune că tehnica fotografică nu diferă foarte mult de cea prezentă. ”În perioada comunistă eu am colaborat cu Gazeta Gorjului, singurul ziar din județ la vremea respectivă, dar am colaborat și cu Scânteia. Se fotografia normal, ca și acum, într-adevăr mai erau piedici pentru că dacă îți apărea o lucrare care nu convenea într-un salon, automat te dădeau afară. Nu este mare diferență între ce fac ziariștii acum și ce se făcea atunci, dar mai cu atenție. Eu vă spun că am fotografiat până și rafturi cu zarzavaturi, zacuscă”, a spus Vasile Pleșea. Prima fotografie a artistului, și cea care l-a și consacrat, a fost un portret color. „Pe vremea aceea nu se lucra color și era o muncă colosală, a fost fotografia care mi-a deschis calea spre Asociația Artiștilor Fotografi din România”, a mai spus Vasi. 

Ce crede despre ”selfie„

Artistul spune că în ziua de azi puțini sunt cei care mai realizează fotografii la nivel de artă, mai ales de când au apărut telefoanele mobile moderne. ”Asistăm la o generație de narcișiști, poți să-ți faci o fotografie și singur, dar niciodată nu va avea aceeași calitate. Când vezi câte o mână imensă sau un cap atât în ”selfie” este chiar grotesc, asta este caricatură, nu fotografie. Nu poți să faci nici fotografie ,nici film cu o singură distanță focală”, spune Vasi Pleșea. Artistul are și astăzi un aparat de fotografiat din al doilea război mondial.

 

Vizualizări: 2,087

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: