Pregătiri de Joia Mare. Cum să vopseşti ouăle natural

Tradiţia spune că ouăle de Paşte se vopsesc în Joia Mare,  pentru că astfel nu se strică tot anul. Plantele ne oferă materia primă pentru colorarea ouălor, fie că este vorba despre flori, frunze sau rădăcini.

Roşu - cu foi de ceapă

Foile cepelor roşii le fierbi împreună cu ouăle timp de o jumătate de oră sau chiar o oră. Pui două linguri de oţet pentru fixarea culorii şi o lingură de sare fină. Cu cât foloseşti mai multe foi de ceapă şi cu cât laşi ouăle la fiert mai mult timp, cu atât vei obţine o culoare mai puternică. Dacă foloseşti o cantitate mai mică de foi, vei obţine o nuanţă de mov sau lila.

Roz - cu sfeclă roşie

Lasă ouăle fierte foarte tare la vopsit în suc de fructe de merişor sau în zeamă de sfeclă murată.

Galben - cu şofran

Într-o cană cu apă fiartă, adaugă o linguriţă de turmeric şi o jumătate de linguriţă de oţet.

Albastru - cu violete sau varză roşie

Peste noapte, lasă ouăle fierte în apa în care ai adăugat flori de violete. Poţi obţine o nuanţă de albastru folosind varza roşie. Combină 350 ml de apă cu 3 linguri de oţet şi o jumătate de varză, tăiată bucăţele. Fierbe compoziţia până când apa se colorează foarte intens, adaugă ouăle deja fierte, stinge focul şi lasă-le pentru 60-80 de minute, sau pana când obţii culoarea dorită.

Auriu închis - cu ceapă galbenă

Fierbe ouăle tare, în apa în care ai adăugat coji şi foi de ceapă galbenă uscată.

Maro – cafea

Ouăle se înmoaie în soluţie de cafea la temperatura camerei, 30 de minute.

Violet - afine

Combină 350 ml de apă clocotită cu 3 linguri de oţet şi 50-80 g afine. Lasă amestecul să infuzeze şi pune ouăle deja fierte în vopseaua naturală, de unde le scoţi abia după 30-60 de minute, sau după ce au ajuns la culoarea dorită.

Verde – turmeric+afine

După ce ai vopsit ouăle galbene cu turmeric şi pe cele violet cu afine, combină cele două amestecuri şi obţii vopseaua naturală cu care colorezi ouăle verzi! Reîncălzeşte amestecul nou obţinut, apoi adaugă ouăle deja fierte în vopsea. Verdele va fi unul crud, primăvăratic.

***

Pentru ca ouăle să nu se crape, ele trebuie aduse la temperatura camerei și abia apoi puse la fiert. Timpul de fierbere este între 8 și 12 minute, în funcție de mărimea ouălor.

Galerie foto


Vizualizări: 1,929

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: