Premiu pentru o bibliotecară de comună. „Cel mai vechi cititor al meu are 87 de ani”

Ioana Roşu, bibliotecara comunei Bărbăteşti, a fost premiată la Cluj Napoca pentru activitatea în această meserie, profesie pe care o practică de mai bine de 23 de ani. Gorjeanca nu este la prima recunoaştere naţională, însă spune că fiecare premiu este de fapt o recompensare a muncii ei în acest domeniu. Femeia povesteşte că, la început, biblioteca în care îşi desfăşoară activitatea era o cămăruţă unde cărţile stăteau pe jos, iar acum este o bibliotecă dotată cu peste opt mii de volume, cel mai bătrân cititor având 87 de ani.

Bibliotecara comunei Bărbăteşti, Ioana Roşu, a primit la Cluj Napoca premiul „Monica Andriesei” pentru merite deosebite în munca de bibliotecă. Premiul a fost acordat de Biblioteca din Braşov. „Aceştia au făcut o investigaţie pe toate activităţile din ţară şi cel care a ieşit în evidenţă cu activităţile a primit această distincţie. M-a bucurat foarte tare pentru că am ieşit şi noi în faţă. Lucrez de 23 de ani ca bibliotecară. Avem peste opt mii de volume, primim donaţii în fiecare an din partea cetăţenilor din localitate, am primit şi o donaţie de mobilier din partea unei bănci”, a declarat Ioana Roşu, bibliotecara din Bărbăteşti.

Biblioteca funcţionează într-o şcoală foarte veche, de peste 110 ani, şi tot aici funcţionează şi un muzeu al satului care reflectă trecutul, iar „biblioteca este oaza de lumină care reflectă viitorul pentru că avem deja patru calculatoare primite prin programul Biblionet”.

„La începuturi, biblioteca era într-o cămăruţă foarte mică din căminul cultural. Cărţile erau aşezate pe jos, nu aveam mobilier, însă ulterior primarii şi-au adus aportul, au cumpărat rafturi. Acum avem parchet, mobilier, s-au primit fonduri de carte. Copiii au loc de joacă, avem şi sală de lectură cu peste 30 de locuri, avem sală de conferinţă, avem expoziţie de carte pe hol”, a mai spus bibliotecara.

Bibliotecara din Bărbăteşti să laudă cu un număr foarte mare de cititori, însă de remarcat este un bătrân de 87 de ani care vara, din două în două zile, vine la bibliotecă pentru a vorbi pe internet cu fiul plecat în Sibiu. „Cel mai vechi cititor şi cel mai vechi utilizator al meu are 86 de ani, face 87, sunt foarte încântată de dumnealui. Ion Afrim a învăţat să vorbească cu băiatul dânsului la Sibiu, prin Skype. Nu-i venea să creadă că în cutia aceea, aşa îi zice el, în cutia aceea îşi poate vedea băiatul. Acum este puţin bolnav. În apropierea bibliotecii este şi cimitirul şi vara, din două în două zile, merge la mormântul soţiei să-i pună flori şi trece şi pe la bibliotecă”, a spus Ioana Roşu, care a adăugat că băiatul bătrânului a fost colonel în armată şi „prin grija dânsului am reuşit să intrăm în posesia a două tunuri de la Târgovişte pe care le-am amenajat, iar în faţa primăriei avem un monument al eroilor”.

Vizualizări: 1,649

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: