Presa, una dintre cele mai periculoase forme de terorism

E greu ca în 2016, cu atâtea organe de presă private, să impui instituțiilor de presă să fie morale mai presus de de succes. Cu atât mai mult cu cât deseori succesul unei publicații sau al unei televiziuni este incompatibil cu funcția ei socială, de educare, sau măcar cu datoria ei de a nu înrăutăți lucrurile.

Este indiscutabil că presa a devenit nocivă pe multe paliere și în multe privințe. Poate și oamenii au devenit ceva mai psihopați. Viața e tot mai grea și presiunile de nivel global tot mai mari. Încălzire globală, politică mizerabilă, criză demografică ce afectează direct locurile de muncă și salariile, bașca o globalizare care retrezește simțămintele șovino-rasiste din oameni. Iar presa relatează toate astea aproape exclusiv la modul senzațional și alarmist. Aproape orice ziar, site sau post de știri ai deschide, vei ajunge la concluzia că lumea e tot mai mult un iad și te vei speria. Devenind speriat, vei deveni imprevizibil. Devenind imprevizibil, vei deveni periculos. Presa s-a ocupat, în majoritatea ei, doar de partea cu sperietura și punerea ta pe ace. De cea cu culturalizarea, ioc. Din contră chiar. Deci ești un ignorant periculos și imprevizibil. Unul care vede TOT ÎN PRESĂ cum alți oameni (poate că în mulți te regăsești) pun mâna pe pistol sau pe cuțit și se duc să omoare pe cineva care îi deranjează. Odată ce-ai ajuns în punctul ăsta, doar o criză de nervi, niște alcool și/sau niște droguri te mai despart de momentul în care tu însuți vei ceda și vei face ca ei.

Cred că rezolvarea este tot la presă. Cred că jurnaliștii și mai ales profesorii care pregătesc alți jurnaliști au obligația să nu promoveze senzaționalismul sau „vinderea” unei forme de presă cu orice preț. În actualul context, noi, cei ale căror voci se fac mai ușor auzite la un nivel mai mare sau mai mic, suntem esențiali pentru viitorul lumii și implicit al nostru. Deja nu mai vorbim despre concurență, succes, like-uri sau bani, ci de lumea în care am vrea să ne creștem copiii. Chiar vrem să facem din ea un loc întunecat și măcinat de ură?

Vizualizări: 289

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: