Primar Jianu (Motru): Am datorii istorice. Anul viitor vom primi o lovitură

Situaţie grea pentru primăriile din Gorj. Multe au ajuns la fundul sacului şi nu mai au cu ce să achite salariile ori facturile la utilităţi. Primarul din Motru, Gigel Jianu, a explicat că a achitat o parte din arierate pentru a nu se alege cu conturile blocate. Pe primul loc sunt salariile şi sumele necesare pentru funcţionarea primăriei. În multe localităţi s-a ajuns la răscruce pentru că au crescut salariile, iar anul 2018 le dă fiori primarilor.

Reporter: Cum vă vor afecta modificările de anul viitor?

Gigel Jianu: Ceea ce se întâmplă de 11 luni ne-a afectat pe toţi. Vorbim despre creşterile de preţuri la toate produsele, se înregistrează tăieri consistente de la fondul de investiţii. Asta va avea un efect foarte grav pentru anul viitor.

Rep.: Aveţi emoţii de anul viitor? Vor scădea încasările la Motru?

G.J.: Pentru anul 2018, noile prevederi vor afecta veniturile la bugetul local. Chiar dacă se spune că Guvernul va veni cu completări şi vom avea cel puţin bugetul ca în 2017, este greu de crezut. Fiecare comună, fiecare oraş va fi afectat de aceste prevederi. Nu este nimic sigur. Nu avem decât o promisiune că se vor completa veniturile. Creşterea salariului minim pe economie nu a mai avut loc. Salariul minim pe economie trebuie să aibă în spate şi o anumită creştere economică. Nu creşti de dragul de a creşte. Dacă vei creşte doar să faci nişte calcule, anul viitor vom mai primi o lovitură. Prin inflaţie, lipsă de investiţii, vor fi afectaţi, în special, cei din privat. Presiunea enormă va fi pe mediul de afaceri, pe cei care susţin economia. Ori nu mai au loc investiţii, ori îşi închid afacerile şi pleacă, ori nu mai vin. Vom constata că a fost încă o păcăleală.

Rep.: V-aţi făcut calcule pentru 2018?

G.J.: Totul are legătură cu salariile. Poate firmele îşi restrâng activitatea. Veniturile la bugetul local scad şi vor mai scădea destul de consistent. Până nu îţi vin date de la Finanţe ori de la agenţii economici, nu poţi şti exact suma. Nu putem decât să estimăm scăderea veniturilor la bugetul local. Eu am făcut o estimare. În jur de 20-23% vom avea reducere, fără să ţin cont de deduceri.

Rep. Ce salariu încasaţi dumneavoastră?

G.J.: Lumea mai zice că primarii şi-au dat singuri salarii. Nu. După noua lege, salariul este fixat, este un coeficient înmulţit cu numărul de locuitori. Diferă în funcţie de comune sau oraşe ori reşedinţă de judeţ. Eu am un salariu brut de 9000 de lei şi primesc în mână 6000 şi ceva.

Rep.: Cum staţi cu banii în acest moment? Sunt probleme la Motru?

G.J.: Pentru funcţionare avem bani. Am grijă de bugetul primăriei. Au crescut şi salariile. Situaţia diferă foarte mult de la o localitate la alta pentru că şi veniturile diferă de la o localitate la alta. Este foarte posibil ca o comună vecină cu Motru, de exemplu, să aibă venituri mult mai mari decât municipiul Motru. Nu este asemănătoare situaţia. În schimb, fiecare localitate trebuie să-şi drămuiască veniturile pentru a-şi asigura funcţionarea, salariile şi investiţiile. La Motru, avem bani. Avem şi datorii istorice, am plătit şi o parte din arierate. Am achitat din aceste găuri negre. Eşti obligat de Finanţe să achiţi 5% lunar din cuantumul arieratelor pentru că ne blochează conturile şi e mai greu să mai achiţi şi salariile. Mai avem de achitat multe datorii. Am reuşit să mai reducem din ele.

Vizualizări: 3,378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: