Primăria Târgu Jiu a strâns caii „maidanezi” și vrea să-i dea gratuit

Autoritățile din Târgu Jiu au adunat 11 cai de pe străzi. Animalele au fost duse la oborul de la Drăgoieni, acolo unde vor sta până la identificarea proprietarilor. Autoritățile o să și microcipeze caii, iar în următoarea ședință a Consiliului Local va fi avizat și un regulament pentru gestionarea animalelor recuperate de pe străzi.

Municipalitatea din Târgu Jiu vrea să stabilească reguli clare privind gestionarea cailor de pe străzile din oraș. Prin regulament, vor fi stabilite perioada de adăpostire a animalului, termenul după care primăria devine proprietarul animalului, cum îl valorifică și în ce condiții, dar și ce se întâmplă cu acesta dacă nu este valorificat. Una dintre propuneri va fi pentru ca animalele să fie date gratuit unor cetățeni nevoiași. „S-ar putea ca nivelul amenzii, cu taxa de gloabă și taxa de adăpostire să depășească valoarea bunului și atunci proprietarul să nu mai dorească să-l mai ridice. Atunci fie îl încredințăm cuiva, dacă cineva dorește, şi poate merge până la gratuit. O să propun, în ședințele de comisii, ca cei care nu sunt revendicați să fie dați, cu titlu gratuit, unor tineri, unor familii nevoiașe, pentru a-și desfășura diverse activități”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public S.A., societatea care gestionează problema animalelor recuperate de pe străzi.

În momentul de față, taxa de gloabă percepută de autorități pentru ridicarea cailor de pe străzi este de 100 de lei, iar cea de adăpostire, în care este inclusă și hrana, este de 20 de lei pe zi.

DSV-ul va da amenzi

Cei de la Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Gorj spun că vor da amenzi usturătoare proprietarilor cailor care refuză microciparea animalelor, fiind inventariați undeva la 50 cai fără microcip. „Am cerut lista cu proprietarii de cabaline care refuză această acțiune. Vom merge din casă în casă, voi cere sprijinul Poliției Locale pentru că întâmpinăm probleme în a pătrunde în gospodăria cetățenilor. Conform hotărârii de Guvern 984, îi vom sancționa pe cetățenii care nu vor primi inspectorii sanitar-veterinari cu amenzi de la 1.000 la 20.000 de lei”, a explicat Nicolae Călescu, directorul DSV Gorj.

Fiecare proprietar trebuie să scoată din buzunar între 20 și 30 de lei pentru microciparea animalului. Amenzile pentru lăsarea animalelor libere pe domeniul public sunt între 100 și 500 lei. Din ianuarie și până acum, Poliția Locală Târgu Jiu a aplicat 32 de amenzi, în sumă totală de 4500 de lei, pentru astfel de abateri.

Galerie foto


Vizualizări: 1,499

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: