Primăria Târgu Jiu împrumută peste 2 milioane de euro pentru stadion

Primăria Târgu Jiu face credit de zece milioane de lei, echivalentul a peste 2 milioane de euro, pentru a asigura cofinanţarea Stadionului Municipal. Asta au votat luni în ședința de consiliu local, toți consilierii locali, cu excepția ALDE. Creditul ar urma să fie contractat pe o durată de patru ani. Proiectul de hotărâre a stârnit reacții dure în timpul ședinței, mai ales că autorităţile locale au susţinut mereu că vor face această investiţie cu bani de la Compania Naţională de Investiţii (CNI). Lucrări sunt şi la Sala Sporturilor, dar pentru această investiţie nu a fost asigurată cofinanţare.

Conducerea primăriei s-a lăudat, din 2014 şi până azi, cu o investiţie de 20 de milioane de euro suportată integral de Compania Naţională de Investiţii. Acum, la câteva luni de la începerea lucrărilor la stadion, primăria anunţă că are de plătit o cofinanţare de 10 milioane de lei. Pentru asigurarea banilor, consilierii au aprobat un credit, pe patru ani. Primăria a semnat, în mai 2015, un contract de finanţare cu Compania Naţională de Investiţii (CNI), pentru suma de 10 milioane de lei. Pe 27 iulie 2016, CNI a trimis la primărie o adresă prin care se aminteşte de această înţelegere şi că a venit vremea să facă anumite lucrări, cu bani din bugetul local.

Banii ar fi trebuit prinşi în buget

Cum banii nu sunt în buget, primăria vrea să se împrumute. Proiectul a trecut fluierând prin Consiliul Local. Doar consilierul local din partea ALDE, Eduard Lădaru, a votat împotriva acestui proiect întrucât nu a fost susținut în plen de către inițiator, respectiv Florin Cârciumaru. ”Pentru ce ne împrumutăm, domnule primar, 10 milioane de lei? Văd că acest proiect trece ca acceleratul prin gară, nu credeți că trebuie să știe oamenii pentru ce se împrumută primăria acești bani?”, a spus Eduard Lădaru. . Cu acest credit, practic gradul de îndatorare al primăriei Târgu Jiu crește de la 5,5% la 7%, spun autoritățile. ”Ne-am angajat noi, primăria municipiului Târgu Jiu, să-i folosim pentru confinanțarea care ne revine nouă la investiția de la stadion și partea noastră de investiție care înseamnă amenajare peisagistică. Este o sumă cu care primăria se împrumută, gradul de îndatorare nu este nici pe departe unul foarte mare, primăria are un grad de îndatorare de doar 5,5%, cu acest credit gradul de îndatorare crește undeva la 7%. Creditul este contractat pe o perioadă de 4 ani”, a spus Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. Această creditare va fi scoasă la licitație fiind selectată banca care oferă cele mai bune condiții de creditare, spune viceprimarul Aurel Popescu. Nota de fundamentare este susţinută de o hotărâre de Consiliu Local din 23 februarie 2015, dar care prevede că banii vor fi alocaţi din bugetul local, nu prin credit. “Ei au spus mereu că banii sunt de la Compania Naţională de Investiţii. O singură dată a fost ridicată această problemă, în octombrie 2014, că este nevoie de o cofinanţare de 10 milioane de lei, dar că era în două tranşe. Aproximativ 5 milioane de lei în fiecare an. În discuţiile purtate cu cei din PSD, cu cei apropiaţi de premierul de atunci Victor Ponta, ei spuneau că banii vor veni de la Guvern, integral, că vor fi ajutaţi. Era vorba să-i prindă în 2015 şi 2016. Ori când a fost votat bugetul nu au fost în buget”, a declarat fostul consilier alPNL, Mihai Paraschiv.

DATE CONTRACT

Câştigător: Asocierea SC ACI CLUJ SA si SC DICO şi TIGANAS

Valoare: 76,504,239 de lei

Durată: 18 luni

Galerie foto


Vizualizări: 6,516

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: