Primăria Târgu Jiu – mută, oarbă, surdă la problemele copiilor cu sindrom Down

Un gorjean a înființat o asociație prin care vrea să aducă laolaltă copiii diagnosticați cu sindrom Down. Radu Buțu are o fetiță care suferă de această boală și a decis să deschidă această asociație după mai multe greutăți de care s-a izbit în instituțiile statului. Asociaţia a făcut mai multe cereri la primărie pentru a obţine un sediu cât de mic, dar până acum nu s-a întâmplat acest lucru. La nivelul judeţului sunt 50 de copii diagnosticaţi cu sindromul Down, iar în Târgu Jiu 12. 

O familie din Târgu Jiu a început lupta cu mentalităţile şi cu o boală care afectează din ce în e mai mulți copii. Radu Buțu are o fetiță de 2 ani și jumătate, care are sindrom Down. A fost diagnosticată după naștere. Fetița nu merge, deși are aproape trei ani, dar părinții sunt optimiști. „După naștere am aflat, după fizionomie și apoi s-a confirmat cu un test. Ea nu a avut probleme grave, are un an întârziere, are 2 ani jumătate şi nu merge singură în piciorușe. E bine că nu a avut probleme interne. Facem kinetoterapie și masaj“, a explicat Radu Buțu, președintele Asociației Down Art Therapy.

 Vor să facă terapie prin artă

El și soția sa au luat decizia de a se implica activ în această problemă după ce s-au izbit de prejudecăți. Cadre medicale din Târgu Jiu le-au spus că mai bine s-ar ruga să moară fetița. „Vrem să schimbăm lucrurile în bine, niște mentalități. Totul a pornit de la o dezamăgire. În spital ni s-a spus că mai bine ne-am ruga să moară copilul, că e tâmpit. Vrem să schimbăm niște mentalități. E posibil să ajungă la un grad destul de mare de autonomie. Sunt care termină școală normală, se angajează. Perspectivele nu sunt atât de sumbre“, explică Radu Buţu.

Asociația este la început, dar nu are parte de mult sprijin. Reprezentanții au depus nenumărate cereri la primărie pentru un sediu, dar nu li s-a acordat. Municipalitatea are sedii date către multe partide care nu mai au activitate și care nu-şi aduc aportul în societate. „Suntem la început, dar neavând un sediu nu putem să lucrăm cu copiii, ceea ce ne dorim. Facem ce putem face în alte spații. Urmează acum filmul de vineri de la Bibliotecă. Noi am vrea să facem terapie prin artă, dans, pictură, teatru. Ne gândim și la cei care urmează să fie părinți de copii cu sindrom“.

FILM

Pe 20 ianuarie, ora 17, LA Biblioteca Județeană Christian Tell va rula filmul „A opta zi“. Pelicula prezintă povestea lui Georges, care are sindromul Down și stă într-un spital specializat. Harry este un om de afaceri ocupat și de succes, dar viața socială este un dezastru, deoarece soția sa l-a părăsit și a luat cei doi copii cu ea. Filmul prezintă prietenia specială dintre Harry și Georges.

Vizualizări: 3,187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: