Primarii critică guvernul Ponta pentru noile taxe din agricultură

Primarii gorjeni sunt critici cu privire la taxele puse de Ponta pe capul agricultorilor. Chiar şi primarii din zonele cu tradiţie ale judeţului Gorj se tem că vor scădea foarte mult efectivele de animale.

Edilul de la Tismana spune că vor fi afectate foarte mult fermele de semisubzistenţă. „Se caută bani cu lumânarea peste tot. Orice sursă de impozitare e privită cu ochi răi de către oameni. La Tismana, aproximativ 300 de gospodării îndeplinesc condiţiile de impozitare, mai ales la animale. Sunt convins că vor dispărea foarte multe animale. Cu siguranţă, cei care au între 3-10 vaci vor mai vinde din ele ca să nu plătească impozit. Vor rămâne doar cei care au ferme mari. Vor fi afectate în mod deosebit fermele de semisubzistenţă”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

Slivilescu crede că foarte mulţi cetăţeni vor pierde subvenţiile întrucât vor fi tentaţi să-şi ascundă animalele. „Cred că această măsură privind impozitarea a fost luată tocmai pentru a reduce subvenţiile. Oamenii vor fi tentaţi să nu-şi mai declare animalele, iar în aceste condiţii vor pierde subvenţiile pentru că nu va mai putea fi realizată cheia de control de către APIA”, a mai precizat Marian Slivilescu.

Şi la Novaci, circa 700 de fermieri vor fi nevoiţi să suporte birurile puse de guvern. „Nu ne bucurăm de aceste impozite. E o situaţie extrem de neplăcută, mai ales în condiţiile în care tot în acest an am fost obligaţi să majorăm taxele şi impozitele locale. Deja am aprobat această majorare în Consiliul Local. Acum oamenii trebuie să plătească şi alţi bani în plus. În jur de 700 de fermieri vor fi afectaţi de aceste impozite”, a declarat Dumitru Leuştean, primarul de la Novaci. Acesta a mai precizat că marii fermierii nu vor pot putea renunţa la agricultură întrucât au concesionat munţi şi au luat terenuri în arendă. „La noi zona nu a fost colectivizată niciodată. Sunt oameni care au luat munţi, terenuri în arendă şi nu vor putea renunţa la agricultură”, a menţionat Dumitru Leuştean.

IMPOZIT

Agricultorii care obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură. Venitul anual pentru câştigurile din activităţi agricole va fi determinat numai pe baza normelor anuale de venit, stabilite în Codul Fiscal pentru perioada 1 februarie-31decembrie 2013.      

VENIT

Potrivit modificărilor Codului Fiscal aprobate, normele de venit au fost stabilite astfel: pentru vaci şi bivoliţe - 453 lei pentru peste 2 capete; ovine şi caprine - 23 lei la 10-50 capete şi 65 lei la peste 50 de capete; porci - 56 lei la 6-10 capete şi 177 lei la peste 10 capete; albine - 70 lei la 50-100 familii şi 98 lei la peste 100 familii; păsări de curte - 3 lei la 100-500 capete şi 2 lei la peste 500 capete. 

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: