Primarii traseişti pierd ultimele zile de mandat. Cine organizează alegerile?

Nouă primari din Gorj riscă încetarea mandatelor, Instituţia Prefectului trimiţând la fiecare primărie adrese pentru demararea procedurilor de suspendare. Primarii vizaţi spun că vor ataca în instanţă ordinul prin care vor fi suspendaţi din funcţie. Întrebarea este, cine va organiza alegerile.  <-xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Instituţia Prefectului Gorj a demarat procedurile pentru încetarea mandatelor primarilor ce candidează pe lista altor partide decât cele de acum patru ani. Începând de ieri au fost trimise adrese la fiecare primărie din judeţ în vederea depistării tuturor cazurilor de acest gen.

Nu au primar, nu au salariu

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că vor fi emise ordine de încetare a mandatelor, după ce se vor primi referatele întocmite de către secretarii primăriilor. “Potrivit prevederilor legale în vigoare, mandatul de primar încetează înainte de termen ca urmare a trecerii la un alt partid decât partidul din partea căruia a fost ales primar în anul 2008. Încetarea mandatului se va face prin ordin al prefectului, dar numai după ce va fi primită propunerea, înaintată în scris şi însoţită de documente justificative, făcută de secretarul primăriei. Lipsa referatului de încetare a mandatului de primar atrage imposibilitatea emiterii de către prefect a ordinului”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Instituţiei Prefectului. Secretarii vor fi obligaţi ca în cel mult cinci zile să întocmească referatele de încetare a mandatului de primar. “Începând cu data de 15 mai, se vor trimite adrese la toate cele 70 de primării din judeţ în vederea depistării tuturor primarilor care şi-au depus candidatura din partea altor formaţiuni politice. În termen de cel mult cinci zile, secretarii vor trebui să întocmească referatele. Încetarea mandatului de primar va atrage după sine neprimirea salariului pentru această perioadă”, a mai precizat Liviu Diaconescu.

Ce spun împricinaţii

Nouă primari din Gorj riscă încetarea mandatelor după ce au schimbat şi-au schimbat opţiunile politice. Este vorba despre Dorin Filip (Rovinari), Florinel Ţuilă (Cătunele), Ion Gruescu (Negomir), Vili Pasăre (Dragoteşti), Marian Tătaru (Ioneşti), Romulus Bîldea (Teleşti), Mihai Calotă (Urdari), Constantin Drăghici (Săuleşti), care au trecut la USL, dar şi Marian Ardeiu (Samarineşti), acesta din urmă plecat de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la USL la PDL. Edilii locali spun că vor ataca în instanţă ordinul Instituţiei Prefectului. “Voi contesta în instanţă decizia Instituţiei Prefectului pentru că nu mi se pare normal să las primăria de izbelişte până la alegeri. Viceprimarul şi încă patru consilieri au plecat la alte partide. Este foarte uşor să suspenzi oamenii din funcţie, însă cei care vor lua această decizie vor trebui să găsească şi soluţii. Dacă mă suspendă din funcţie, nu ştiu ce soluţie ar putea găsi pentru trei săptămâni. Oricum nu puteam rămâne alături de un partid în care nu mai încredere în conducerea de la nivel judeţean”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul comunei Cătunele.

De aceeaşi părere este şi primarul de la Samarineşti. “Am auzit că s-ar putea întâmpla să fiu suspendat din funcţie, însă până acum nu am primit nimic în acest sens. Chiar dacă sarcinile mele vor fi preluate de către viceprimar, cred că voi contesta această decizie”, a precizat Marian Ardeiu.

La rândul său, primarul de la Urdari spune că nu i se pare normal să-i înceteze mandatul din cauza partidului. “Până acum n-am mai auzit să ne suspende partidul din funcţie. Avem dreptul să ne alegem singuri formaţiunea politică pe care să o reprezentăm în alegeri. Cazuri de acest gen sunt peste tot în ţară. Nu ştiu ce s-ar întâmpla dacă pe ultima sută de metri toate localităţile rămân fără primari. În mod cert voi ataca în instanţă ordinul prin care îmi va înceta mandatul”, a declarat Mihai Calotă. 

SESIZARE

Instituţia Prefectului Gorj a demarat procedurile de încetare a mandatelor după ce s-a primit o sesizare din partea PDL Gorj prin care se cerea aplicarea acestei măsuri pentru cinci primari care au părăsit partidul pentru a trece la USL. Cu toate acestea decizia va fi aplicată în cazul tuturor primarilor au schimbat barca.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: