Primăriile din Gorj, fără bani de salarii. Funcţionarii cumpără mâncare pe datorie

Situaţie tot mai dificilă la multe primării din Gorj care au ajuns la fundul sacului. La Roşia de Amaradia, de exemplu, angajaţii nu şi-au mai primit salariile de aproape două luni.

Primăria Roşia de Amaradia a şi avut conturile blocate luna trecută din cauza datoriilor mari. Peste 400 de mii de lei. Sume importante de bani trebuie să acorde profesorilor care au obţinut mai multe drepturi în instanţă. Primăria a reuşit să mai achite din arierate pentru a se vedea cu conturile deblocate, dar şi aşa nu sunt bani decât pentru funcţionare.

Primarul Liviu Cotojman a explicat că ar avea nevoie urgent de 200 de mii de lei pentru a da oamenilor salariile. „La noi nu a crescut decât un singur salariu în vară, când au crescut salariile celor din administraţiile locale. Dimpotrivă. La noi, la primărie, au scăzut aproape toate salariile. Unele chiar şi cu 800 de lei. Avem nevoie urgentă de bani. Mi-e greu să mai văd aceşti oameni, că mă întreabă de bani mereu. Pe 15 decembrie trebuie luat salariul pentru două luni. Mă gândesc şi eu că vin sărbătorile şi nu vor avea ce să pună pe masă. Ei s-au mai împrumutat la rude, la prieteni. Nu ai ce să faci”, este semnalul lui Cotojman.

Cofinanţările au şubrezit bugetul

În plus, edilul are nevoie de bani şi pentru a achita cofinanţările pentru mai multe proiecte pe fonduri europene. Dacă nu va găsi bani, investiţiile sunt în pericol. Bugetul Primăriei Roşia de Amaradia a fost, în acest an, de 5,4 milioane de lei, însă primarul spune că nu a prevăzut această perioadă dificilă şi datorită faptului că a avut foarte multe investiţii în derulare şi plăţi de făcut.

Se împrumută pentru sărbători

Un singur salariu a crescut la Primăria Roşia de Amaradia. Îl primeşte o angajată la Biroul Agricultură. Femeia s-a angajat în vară, ca debutant, şi doar leafa ei a fost majorată. „Asta e. Ce să facem? Am copil la facultate. Este nevoie de bani, dar ne mai împrumutăm. Avem nevoie şi noi de bani. Se fac acum două luni şi nu am mai primit salariul”, ne-a spus femeia.

Pentru toţi angajaţii este o problemă întârzierea salariilor: „Mai mergem să mai cumpărăm şi pe caiet. Ne cunosc oamenii. Nu avem încotro. Am mai făcut şi împrumuturi pe la rude sau prieteni să avem ce ne trebuie că se apropie sărbătorile”, ne-a mărturisit o altă angajată de la primărie.

Intră în noul an cu datorii

Primăria Roşia de Amaradia nu este singura unde se înregistrează probleme. Primăria Vladimir, de exemplu, are conturile blocate de luna trecută pentru că nu a reuşit să mai achite din arierate. Către Primăria Stăneşti, Consiliul Judeţean a trimis, zilele trecute, 230 de mii de lei. Angajaţii au primit salariile, însă instituţia va intra în noul an tot cu datorii. Şi nu puţine. „Vom avea aproximativ 300 de mii de lei numai datorii. Nu vom avea cu ce să le achităm”, a declarat primarul Ştefan Blideanu.

RECTIFICARE

Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, încă mai poartă discuţii cu şefii de la Finanţe pentru a mai face o rectificare până la sfârşitul anului. Finanţiştii au încasat mai mulţi bani decât au previzionat pentru acest an, iar diferenţa de bani s-ar putea duce către primăriile care au rămas cu conturile goale. Primăriile Stăneşti, Polovragi şi Peştişani au primit, în total, peste 500 de mii de lei pentru a ieşi din impasul financiar.

Vizualizări: 2,831

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: