Primul muzeu al crucilor, inaugurat la Măceşu

Primul muzeu al crucilor din Oltenia a fost inaugurat ieri la prânz într-un sat de lângă Târgu Cărbuneşti. Zeci de cruci au fost adunate în special din zona de sud a Gorjului, ele fiind până acum puse de săteni pe marginea drumului pentru că aşa cere tradiţia locului.

Nu mai puţin de 40 de cruci originale, luate din diferite sate ale judeţului au fost aduse în curtea unei foste şcoli din Măceşu, un sat din care provine Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor Târgu Jiu, cel care a iniţiat proiectul respectiv. Crucile au înscrise pe ele nume ale unor persoane decedate şi cu zeci de ani în urmă, iar unele erau folosite pe vremuri la delimitarea graniţei dintre localităţi.

„Măcar un muzeu să fie şi pe aici pe la noi...“

Localnicii din Măceşu sunt foarte mândri de muzeul lor, mulţi dintre ei participând la slujba de sfinţire a crucilor, dar şi a muzeului amenajat în aer liber.

"E ceva marcant pentru satul ăsta pentru că ne aduce aminte şi de trecutul bătrânilor noştri. Poate vine şi tineretul la o cultură mai paşnică, fără atâta violenţă. Să dea Dumnezeu să fie mai bine", spune Viorel Părăliţă, unul dintre localnici. Un altul e convins că satul va da înainte cu acest muzeu al crucilor. "Păi suntem şi noi în Uniunea Europeană, asfalt nu avem, apă nu, muzeu nu, şcoala s-a închis şi aia, aşa măcar un muzeu să fie şi pe aici pe la noi. Mă gândesc că nu e făcut degeaba, o veni cineva să-l viziteze şi, atunci, poate ne bagă şi nouă asfalt, iar dacă e asfalt se mai rezolvă şi altele, că, de suntem în UE şi nu se prea vede, aşa măcar s-a făcut ceva", spune săteanul. Acum localnicii vor mai multe cruci în muzeul lor şi chiar de ieri le-au cerut celor care s-au ocupat de muzeu să nu abandoneze proiectul. "Să facă şi mai mult că sunt frumoase, ne place cum e muzeul ăsta. Noi suntem bătrâne şi credem în sfânta Cruce, mai ales că sunt inaugurat de Sfântul Dumitru. Să facă şi un muzeu al ţăranului, că loc e în şcoala asta închisă. Să aducă scule din gospodăriile noastre, războaie de ţesut să le expună aici. Să aducă ăsta, cum îi spune, părlău, că din el se făceau cămăşile ţăranilor şi e bine să vadă şi ai tineri cum era odată. Am auzit că vor să aducă aici 400 de cruci şi e foarte bine", spunea Polina Răboiu.     

Muzeul va fi extins

Ciolacu spune că până anul viitor doreşte să adune 300 de exemplare şi să extindă capacitatea muzeului. "Este un început şi doresc să continui munca aceasta şi anul viitor, când preconizez să adun aici cel puţin 300 de cruci prin care să fie dusă mai departe tradiţia şi modelistica judeţului nostru. Sunt cruci vechi, dar şi noi, iar pe mine m-a interesat în special modelul pe care îl reprezintă. M-a interesat să putem duce mai departe tradiţia înaintaşilor noştri pentru ca şi cei care vin după noi să cunoască mesajul acestora. Crucea face legătura între oameni şi Dumnezeu şi sper ca, venind aici, oamenii să devină şi mai buni, mai ales că în apropiere este şi biserica satului", spune Ciolacu.  Crucile respective vor intra din primăvară într-un program de restaurare, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene spunând că vor susţine iniţiativa respectivă.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: