Problemele romilor, greu de rezolvat. Ce spun primarii!

Integrarea romilor în comunitate este o misiunea grea pentru primarii gorjeni. Probleme precum abandonul şcolar, lipsa locurilor de muncă şi neplata datoriilor către stat sunt aproape imposibil de rezolvat de către edilii locali. Reprezentanţii etniei susţin că romii sunt în continuare discriminaţi atât la şcoală, cât şi atunci când vine vorba de încadrarea în muncă.   

Reprezentanţii romilor de la nivel central s-au întâlnit, joi dimineaţa, la Instituţia Prefectului, cu autorităţile judeţului şi cu primari din localităţile cu mulţi romi. Discuţiile au vizat integrarea romilor în comunitate. „Încercăm ca împreună cu autorităţile locale să găsim soluţii pentru atragerea de investiţii în vederea dezvoltării comunităţilor cu romi. Există romi care vor să muncească, aşa cum sunt români care vor să muncească. Sunt şi romi care preferă să stea acasă şi să fie asistaţi social, aşa cum sunt şi români care preferă să stea acasă şi să fie asistaţi social. O societate sănătoasă, bazată pe respect reciproc, nu poate să facă diferenţe pe criterii sociale. Sărăcia este aceeaşi şi pentru un român şi pentru un rom”, a declarat Iulian Paraschiv, coordonator regional Partida Romilor. Acesta susţine că romii sunt în continuare discriminaţi. „Există rapoarte care arată că, în România, romii sunt discriminaţi. De exemplu, sunt copii care merg la grădiniţă sau la şcoală şi sunt ţinuţi separat de ceilalţi copii. Sunt persoane de etnie romă care termină o facultate, dar atunci când merg la angajare sunt refuzaţi pe criteriul etnic”, a spus Iulian Paraschiv. 

Nu-şi plătesc birurile către stat

Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti Ciocadia, spune că nu prea există soluţii pentru integrarea romilor. „Soluţiile pentru romii din comunitatea mea sunt foarte reduse, fiindcă nu avem niciun potenţial economic în comună pentru a putea să-i integrăm, să fie angajaţi la societăţii comerciale, de aceea iau drumul Occidentului. Până în 1989, romii din Bengeşti Ciocadia se ocupau cu cărămida şi trăiau destul de bine.”, a spus Geogia. Edilul local susţine că este aproape imposibil de recuperat taxele şi amenzile de la romi. „Taxele şi impozitele sunt o problemă, pentru că nu se plătesc. Ce este mai rău că avem în jur de 300.000 de lei amenzi neîncasate, iar aceste amenzi degrevează bugetul local al comunităţii. Avem de două ori de suferit, o dată că nu primim bani de la Finanţe, că nu se fac încasările, şi nu primim nici încasările, pentru că nu-şi plătesc ei amenzile. Noi, primarii, am insistat ca Parlamentul să dea o lege pentru că cel mai bine este să le ia permisele până plătesc amenzile de circulaţie”, a declarat Victor Geogia. Acesta a precizat că romii nu au proprietăţi pe numele lor şi nu le poţi pune sechestru pe bunuri.

Baie comunală şi spălătorie pentru romii din Baia de Fier

Lipsa locurilor de muncă este problemă şi pentru romii din Baia de Fier. „Majoritatea lucrează zilieri, sunt puţini angajaţi la firme. Sunt foarte mulţi plecaţi în străinătate, cu contracte de muncă. Cu lemnele s-a cam strâns şurubul, asta era îndeletnicirea lor de bază şi fabricarea mangalului. Am identificat nişte terenuri, le-am cadastrat, le-am împărţit, cei care au firme pot să le vină să le liciteze. Probleme mari sunt locurile de muncă, dar asta nu e problemă numai pentru romi”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul de la Baia de Fier. Peste 40 de copii beneficiază, zilnic, de masă caldă gratuit. „Sunt persoane care beneficiază şi de ajutor social, am accesat mai multe proiecte pe fonduri europene pentru zona Rudărie, avem un centru medical, avem baie comunală, spălătorie unde le spălăm şi hainele. La copii le oferim o masă caldă pe zi. Pe un proiect european primesc hrană doar un număr de 20 de copii, dar acolo sunt peste 40 de copii. Pentru diferenţa am alocat noi bani din bugetul local, pentru că nu se poate ca jumătate din ei să mănânce, iar jumătate să stea să se uite”, a precizat Dumitru Turbăceanu.

Galerie foto


Vizualizări: 983

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: