Producţia de miere, extrem de slabă la Gorj. „Albinele au murit!”

Veşti proaste din partea apicultorilor gorjeni. Producţia de miere de anul acesta în judeţul Gorj va fi foarte scăzută, asta din cauza vremii extrem de capricioase. Veşti proaste are şi Direcţia de Agricultură Gorj care estimează că anul viitor o să scadă şi norma de venit pentru această activitate, de la 45 lei cât era acum câţiva ani la 12 lei în prezent.

De aproape doi ani, producţia de miere este tot mai scăzută la nivelul judeţului Gorj, anunţă Direcţia Judeţeană de Agricultură Gorj. Numărul familiilor de albine este şi el în scădere, spun specialiştii, fie din cauza vremii, fie din cauza tratamentelor chimice aplicate pomilor. „Şi anul acesta, ca şi în anii trecuţi, exact când era salcâmul în floare, am avut acele ploi şi acele temperaturi scăzute care au făcut ca albinele să nu poată zbura şi să culeagă polenul şi acum se vede în producţia de miere. Producţia este scăzută şi anul acesta”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Judeţene de Agricultură Gorj.

A scăzut norma de venit

Şi astea nu sunt singurele veşti proaste, specialiştii declarând şi faptul că de anul viitor scade şi norma de venit. „În ultimii ani a scăzut foarte mult, undeva la 45 lei am ajuns la 12 lei, norma de venit. Anul viitor o să scadă sigur această normă de venit pentru cei care au peste 75 de familii de albine. Se ia un 16% la această sumă”, a mai spus Dan Tănăsescu, şeful Agriculturii Gorj. Acum, cei care mai au stupi în judeţul Gorj sunt plecaţi cu ei în alte judeţe unde culturile de floarea soarelui sunt mai mari. La noi în judeţ, doar 150 de hectare sunt cultivate cu floarea soarelui. „Aşteptăm, sunt plecaţi în alte judeţe la floarea soarelui pentru că noi n-avem decât 150 de hectare cultivate. Problema este că au apărut soiuri autofertile de floarea soarelui şi se autopolinizează şi tot albinele au de suferit că n-au ce să culeagă. Cumulat şi cu această căldură, toate duc la o producţie slabă, şi acum doi a fost slabă”, a mai spus Dan Tănăsescu.

Vizualizări: 2,035

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: