Program spion, detectat după cinci ani

Un program malware sofisticat, cunoscut sub denumirea ''Project Sauron'', a fost activ timp de cinci ani fără să fie detectat. 

Programul malware, care ar fi putut fi proiectat de un grup la cerința unui stat sponsor, are capacitatea de a se ascunde ca fișiere benigne și nu funcționează în mod predictibil, fiind mai greu de detectat. A fost denumit Sauron pentru că în codul său program a fost găsită această referire la personajul din romanele scriitorului englez J.R.R. Tolkien.

Experții în securitate cibernetică de la companiile Kaspersky Lab și Symantec au declarat că malware-ul permite atacatorului să spioneze calculatoarele virusate.

În septembrie anul trecut, Kaspersky a detectat pentru prima dată acest program malware într-o rețea a unei ''organizații guvernamentale'' nespecificate. De atunci, compania susține că a găsit dovezi ale Project Sauron în peste 30 de organizații din Rusia, Iran și Rwanda. Erau de regulă organizații guvernamentale, științifice, militare, de telecomunicații și financiare, spun cei de la Kaspersky.

Separat, compania Symantec a indicat că a găsit programul malware în alte țări, inclusiv la companii aeriene din China și la o ambasadă din Belgia.

Project Sauron ar fi putut fi folosit pentru a fura fișiere confidențiale în peste 30 de organizații, susține Kaspersky Lab. (A.A.)

Vizualizări: 3,452

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: