Proiect pe fonduri europene, în pericol. Localnici: Stăm ca în Evul Mediu!

Aproximativ cinci milioane de lei, bani europeni, nu pot fi folosiţi la Albeni. Primarul a reuşit să prindă un proiect prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru canalizare, însă nu-l poate demara. Terenurile unde vrea să intervină nu aparţin primăriei, ci Agenţiei Domeniilor Statului. Sinistraţii din Câmpu Mare, unde se dorea implementarea proiectului, spun că nu s-a schimbat nimic în ultimii ani.

Din 2006 au început să se mute primele familii în zona Câmpu Mare, din localitatea Albeni. La aproape 12 ani distanţă, aproximativ 100 de familii trăiesc în aceleaşi condiţii. Oamenii nu au utilităţi, asfalt şi nici măcar vreo speranţă că se va schimba ceva. „Suntem sinistraţi de 11 ani. Am fugit de alunecările de teren şi acum stăm ca în Evul Mediu. Nu avem apă, nu avem gaze, nu avem şcoală, biserică, asfalt, nimic. Drumurile sunt pline de nămol. Gândiţi-vă cât de mult de chinuim noi, fie iarnă, fie vară, să aducem apă acasă. Dacă nu era pompa aia făcută de Crucea Roşie, am fi murit de sete”, ne-a spus, dezgustată, o localnică din Câmpu Mare.

Strămutat: Nici nu mai sperăm!

Lipsa utilităţilor şi a drumurilor nu este singura problemă a celor care s-au mutat în satul de sinistraţi. Ei, nici la 12 ani după ce au venit acolo, nu au primit documente de proprietate pe terenuri ori case. „Nu avem niciun fel de act pe casă ori teren. Ne-au dat, în 2006, nişte procese verbale. Atât! Nimic mai mult. Cum să plătim noi impozite la primărie dacă nu avem nici măcar acte. Ni se tot promite în fiecare campanie electorală că ne bagă apă, că ne asfaltează pe aici, că ne dă acte pe terenuri. Nimic nu s-a schimbat în atâţia ani şi nici nu mai sperăm”, este dezamăgirea unei alte localnice.

O altă supărare a bătrânilor este că nu au un cimitir ori biserică în apropiere. „De fiecare dată când moare câte cineva, se ia mortul şi se duce în satul de unde a venit. Acolo au fost distruse drumurile de acces de alunecări. Se ajunge cu greu la cimitir. Duci omul mort la câţiva zeci de kilometri distanţă şi aici nu avem biserică, nimic”, ne-a spus un bătrân din sat.

Primarul ridică din umeri

În Câmpu Mare, şcoala construită în urmă cu câţiva ani, la standarde europene, dar care stă cu lacătul pe uşă, este folosită pe post de biserică pentru că acolo mai duce preotul agheasmă de Paşti. Primarul din Albeni, Ionuţ Stan, susţine că nu poate face nicio investiţie în satul de strămutaţi pentru că terenurile nu aparţin instituţiei pe care o conduce. 

„Eu am mai făcut demersuri la domnul prefect, la domnii parlamentari. I-am rugat să ne ajute. Oamenii sunt necăjiţi, iar noi nu îi putem ajuta. Am bani acum pentru canalizare, am făcut şi aprobat şi proiectul, dar nu pot folosi banii. Totul este blocat pentru că cei de la ADS nu ne dau terenurile. Încercăm acum să le băgăm apa măcar”, a fost explicaţia lui Ionuţ Stan.

Vizualizări: 1,415

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: