Proiect pilot derulat la CE Turceni

Complexul Energetic Turceni va produce în următorii ani energie electrică fără să mai polueze mediul, Ministerul Economiei intenţionând să implementeze aici un proiect pilot, unicat pentru România. Proiectul prevede construirea unei instalaţii care să stocheze în subteran gazele care, în prezent, sunt emanate în atmosferă, Ţicleniul fiind, deocamdată, locul unde ar urma să se construiască un astfel de uriaş depozit.

Anunţul privind construirea unei instalaţii care să permită captarea gazelor poluante şi stocarea lor în subteran a fost făcut ieri de către Ministerul Economiei, oficialii de la CE Turceni nediscutând despre acest subiect până la acest moment, deşi directorul general Octavian Graure recunoaşte că a fost implicat într-o serie de discuţii pe această temă. Anunţul ministerului nu a fost nici el unul întâmplător, instituţia condusă de Adriean Videanu devenind de curând membru al Global Carbon Capture and Storage (CCS)Institute, cu sediul la Canberra, Australia, lucru are presupune anumite drepturi, dar şi obligaţii în privinţa protejării mediului prin stocarea emisiilor de carbon.

„Includerea MECMA în această iniţiativă multinaţională, constituită în scopul accelerării implementării şi dezvoltării tehnologiilor de captare şi stocare a dioxidului de carbon, la nivel mondial, reprezintă o oportunitate de a prelua experienţa altor organizaţii privind tehnologiile CCS în elaborarea unor proiecte româneşti. Primul dintre acestea este Proiectul demonstrativ privind captarea şi stocarea carbonului în România pentru blocul nr.6 de 330 MW la S.C. Complexul Energetic Turceni S.A., bloc existent, reabilitat, cu

funcţionare pe lignit, pentru care MECMA elaborează şi promovează documentaţia aplicaţiei pentru obţinerea finanţării comunitare prin mecanismul NER-300”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Fum cărat pe ţeavă

Alegerea Complexului Energetic Turceni pentru implementarea acestui proiect pilot la nivel naţional nu este deloc una întâmplătoare, unitatea din sudul judeţului având cele mai bune rezultate economice în competiţia indirectă pe care o duce cu celelalte două complexuri din Oltenia. Directorul general Octavian Graure nu vorbeşte despre aşa ceva, ci despre faptul că blocul şase a fost reabilitat şi poate fi folosit cu succes într-un astfel de proiect. El spune că în momentul de faţă sunt purtate discuţii pentru realizarea proiectului şi, ulterior, după obţinerea finanţării se va putea vorbi despre materializarea acestuia, banii urmând să fie asiguraţi din fonduri europene. Practic, Turceniul nu va cheltui nimic din fondurile proprii, dar se va alege cu o investiţie care, ulterior, va trebui realizată şi la Rovinari şi Craiova.

„Suntem prima unitate din ţară care încearcă să realizeze un astfel de proiect, termenul minim de implementare fiind de 5 ani de acum încolo, dacă totul merge ca la carte. Costurile sunt de vreo 500 de milioane de euro, stadiul proiectului fiind cel al discuţiilor purtate la Ministerul Economiei. Este o chestiune pe care oricum o făceam publică în următoarea perioadă pentru că proiectul va fi cu siguranţă ceva nou pentru oamenii din zonă şi ei trebuie să fie primii care să înţeleagă despre ce este vorba“, a sus Graure.

Se va lucra pe terenurile localnicilor din Ţicleni

Directorul de la CE Turceni a dezvăluit şi cum vor decurge lucrurile. „Se vor construi conducte care să transporte emisiile de carbon până la Ţicleni, deci pe terenurile localnicilor se va lucra în următorii ani, iar noi va trebui să vedem cum ne înţelegem cu oamenii în această privinţă. La Ţicleni, de asemenea, vor trebui executate foraje şi studii geologice ca să vedem la ce adâncime permite solul realizarea unor astfel de depozite subterane. Cel mai probabil aici vor dezvolta şi Craiova şi Rovinariul depozite de acest gen, noi alegând locaţia respectivă pentru că o considerăm una foarte bună. Asemenea instalaţii există în toată Europa, dar la noi reprezintă o chestiune de noutate. Noi îl implementăm pentru a demonstra că un bloc energetic poate funcţiona în condiţiile în care emisiile poluante se reduc până la 85%. Termenul de punere în funcţiune este decembrie 2015, firme româneşti şi internaţionale fiind implicate în faza de proiectare, lucrările de construcţie urmând să fie executate în urma desfăşurării unei licitaţii care, de asemenea, va fi anunţată din timp”, spune directorul general al CE Turceni.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: