Proiectele cu fonduri guvernamentale, blocate. Primarii din Gorj, disperați!

Criza de la Guvern întârzie finanțările prin Programul Național de Dezvoltare Locală. De mai bine de o săptămână, comisia din cadrul Ministerului Dezvoltării urma să anunțe ce proiecte vor fi aprobate, însă acest lucru s-a întâmplat. Primarii din județul Gorj se tem că nu vor mai avea timp să implementeze proiectele până la sfârșitul anului.

Primăria municipiului Motru, de exemplu, a depus aproape treizeci de proiecte, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Primarul Gigel Jianu speră să fie aprobate, însă îi este teamă că nu vor putea fi implementate, pentru că s-a pierdut prea mult timp din cauza crizei politice. „Demiterea Guvernului duce la blocarea activității. Întârzie aprobarea proiectelor depuse prin PNDL. Vineri ar fi trebuit să se publice, în Monitorul Oficial, lista proiectelor și bugetelor pentru fiecare județ în parte. Asta nu s-a întâmplat. Demisiile și demiterilor de la Ministere au condus la întârzierea aprobării acestora. Mai mult ca sigur că vom avea probleme, până la sfârșitul anului, pentru a implementa aceste proiecte. Noi, la Motru, am depus 27 de proiecte. Acestea au legătură cu reabilitarea instituțiilor școlare, dar și reabilitare de străzi și alei pietonale sau lucrări de apă-canal”, a explicat primarul Gigel Jianu.

Primar: „Totul era pe criterii politice!”

Aceeași problemă este și în comuna Turcinești. Primarul Dumitru Modrea vrea să reabiliteze primăria și căminul cultural, dar are, pe listă, și alte investiții. Speră ca, de această dată, să nu fie un criteriu apartenența politică și să fie aprobate și câteva dintre proiectele sale: „Am depus cinci proiecte pe PNDL: asfaltări, trotuare, iluminat stradal, realizare primărie, cămin Cultural, podul de la Cartiu. Toate proiectele au fost depuse prin PNDL. Sunt convins că din cele cinci proiecte, sper ca autoritățile de la București să se gândească să ne aprobe și nouă câteva, chiar dacă fac parte din opoziție. Niciodată, comuna noastră nu a beneficiat de nimic. Nici măcar de un covor asfaltic de patru centimetri pe un drum județean. Totul era pe criterii politice. Am discutat cu domnul deputat Mihai Weber. Sperăm să se aprobe și proiecte de la Turcinești când se va rezolva cu criza de la Guvern”.

Speranțe de mai bine sunt și în comuna Bolboși. Și acolo, primarul Gheorghe Bilea așteaptă să preia activitatea noul Guvern pentru a se debloca lucrurile. „Ne-am propus să asfaltăm mai multe drumuri sătești, să finalizăm pictura la o biserică din satul Valea și să modernizăm târgul săptămânal. Ca proiecte depuse prin PNDL avem extinderea școlilor generale din Valea și Bolboasa, am cerut finanțări și pentru un pod și pentru modernizarea mai multor drumuri sătești”, a declarat Gheorghe Bilea.

Vizualizări: 4,350

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: