Propunere: Coloana fără Sfârșit, poleită cu aur

Coloana fără Sfârșit ar trebui să fie poleită cu aur! A sugerat acest lucru criticul de artă și scriitorul Ion Mocioi. Acesta susține că aurirea monumentului s-ar regăsi în planurile din 1937 ale lui Constantin Brâncuși. În acest fel, lucrarea ar fi mai bine protejată și ar recăpăta strălucirea de altădată.

În fața acestei propuneri, autoritățile aproape că își fac semnul crucii. „Este exclus!”, a spus viceprimarul Adrian Tudor.

Coloana fără Sfârșit a căpătat mai multe pete negre și are nevoie de o nouă metalizare. Ultima intervenție a fost în urmă cu aproape 20 de ani. Criticul de artă Ion Mocioi spune că astfel de intervenții ar trebui să se facă altfel: „Operele lui Brâncuși au nevoie de îngrijire continuă. Periodic, trebuie o restaurare. Altfel, nu vor rezista în timp. De pildă, tehnologia care se folosește și s-a folosit până acum nu este cea mai bună. De la construirea operelor, din 1937 și 1938, s-a pornit greșit. Coloana a început să se înnegrească pentru că sunt ploi acide, iar lacul sau metalul pe care l-au folosit pentru metalizare nu rezistă. De obicei, o dată la 10 ani trebuie remetalizată Coloana, dar nu în felul cum se face acum sau cum s-a făcut ultima dată, cu lacuri sau pudre nu știu de care folosite pe vapoare contra apei și sării. E o lucrare de apă și, în toată lumea, lucrările din metal sunt aureolate”.

În plus, susține Ion Mocioi, sculptura ar trebui să fie chiar aurită. „Asta a fost dorința și aici. Să fie aurită Coloana. Nici nu era o acțiune prea costisitoare. Ar fi nevoie unde la 10 – 11 kilograme de aur pentru că ar fi o peliculă subțire de aur”, a mai spus Mocioi.

Autoritățile lucrează la un proiect de restaurare. Viceprimarul Adrian Tudor a explicat că se încearcă identificarea fenomenului care duce la apariția acestor pete: „Periodic, Coloana fără Sfârșit necesită o alămire și apoi se pune un strat de lac de protecție. Problema apare că aceste pete sunt vizibile și apar în același loc. Dacă am face doar procesul de alămire acum, am rezolva problema pe moment și suntem în niște etape de a analiza cauza, să vedem de ce apar aceste pete în același loc. Centrul de Cercetare, care administrează operele, a primit un proiect de mentenanță, urmărire în timp. Se fac ajustările cu specialiștii, urmând ca acest proiect să fie depus și la Ministerul Culturii pentru avizare”.

Cât privește propunerea profesorului Ion Mocioi, Tudor este ferm: „Este exclusă o astfel de intervenție cel puțin până nu avem un document care să ateste așa ceva. Din câte știu eu, doar de la domnul Mocioi am auzit de o asemenea dorință”.

Vizualizări: 1,115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: