Protest de o oră la Ambulanţă: salvatorii nu vor să li se taie sporurile

Peste 20 de angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj au protestat paşnic joi, 28 septembrie, în curtea unităţii, solicitând păstrarea drepturilor salariale. Ambulanţierii sunt nemulţumiţi de reducerile salariale ce se anunţă de anul viitor. Aceştia cer şi condiţii de lucru mai bune, multe dintre autospeciale fiind uzate, unele având chiar un milion de kilometri la bord. O altă problemă este legată de criza de personal.

Ambulanţierii gorjeni au organizat joi, timp de o oră, o grevă de avertisment pentru a-i îndupleca pe guvernanţi să nu le taie din lefuri.

Asta pentru că de la începutul anului viitor vor pierde multe din sporurile pe care le primesc în acest moment, inclusiv bonurile de masă. „Când ar trebui să ne crească salariile personalului sanitar cu 25%, ale noastre o să scadă. O să ni se diminueze sporurile. Nu mai primim spor de urgenţă, asta se intenţionează, chiar dacă ne măreşte baza. La noi salariile sunt mici. Procentul de sâmbătă şi duminică o să intre în bază şi nu o să ne mai fie acordat. Acum când ar trebui să fie bine, nu e bine. Salariul mediu al unui ambulanţier cu vechime 20% şi gradaţia maximă este de 2.595 lei, ca salariu de încadrare”, a declarat Ionel Ianc, preşedintele Sindicatului Salvamed Ambulanţa Gorj şi vicepreşedinte al Federaţiei Ambulanţa.

Ambulanţe nesigure pentru pacienţi

Ambulanţierii se plâng şi de parcul auto învechit. Salvatorii spun că 80% dintre autospeciale au peste 600.000 de kilometri parcurşi şi nu de puţine ori se defectează cu pacientul în maşină. „Nu mai prezintă garanţii, mai ales tehnica de targă. Sunt unele surprize neplăcute, încât cedează la greutatea pacientului. Plus şi monitoarele. În general, tehnica este uzată şi cerem înlocuirea cu o tehnologie evoluată, să facem faţă. Avem în teritoriu ambulanţe cu în jur de 800-900.000 de kilometri, chiar şi un milion. Cu reparaţii în totalitate, şi această maşină care este în inventarul meu, a fost înlocuit motorul la 600.000 km, cu un cost foarte mare. Se cheltuie mai mult în loc să se aloce o autosanitară în totalitate decât reparaţiile în sine”, a spus Cătălin Enulescu, ambulanţier.

„Numărul de personal este foarte mic”

Salvatorii de vieţi vorbesc şi despre deficitul de personal. „Şi numărul de personal este foarte mic şi din cauza asta sunt şi întârzieri la cazuri. Dacă suntem 4 maşini, 5 maximum pe tură, din care pleacă două, una la Craiova, una la Bucureşti, pentru că facem multe curse externe, din cauza faptului că nu avem spital clinic aici. Nu avem neurochirurgie, cardiologie intervenţională, şi atunci trebuie să transportăm pacienţii la Timişoara, Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş şi rămânem în 2-3 maşini care să asigure zona”, a explicat Maria Golumbeanu, asistent medical în cadrul SJA Gorj.

Galerie foto



Vizualizări: 1,587

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: