Protest în miez de noapte al minerilor de la Jilț Nord

Protest în noaptea de miercuri spre joi la Cariera Jilț Nord, unde circa 150 de salariați din schimbul III au refuzat să înceapă lucrul. La fața locului s-au deplasat după miezul nopții atât liderii sindicali, cât și directorii. Oamenii amenință că, dacă nu vor fi majorări consistente de salarii în acest an, vor intra în grevă.

Cei mai mulți dintre minerii de la Jilț sunt în sindicatul lui Adrian Marciuc. Acesta a explicat ce s-a întâmplat: „La schimbul III oamenii nu au vrut să urce la excavatoare. Eu am tot spus că pot avea loc proteste spontane și iată că s-a întâmplat. Oamenii, văzând că s-a obținut doar un fond de 4% pe creștere salarială, s-au revoltat”.

După ore de discuții, oamenii au reluat lucrul, dar situația rămâne una tensionată. „Oamenii au înțeles că noi, cele patru federații, vom semna o scrisoare către ministru, vor aștepta discuțiile cu domnul ministru, apoi ei vor decide dacă vor urma și alte proteste”, a spus Marciuc la Radio Infinit.

Salarii mai mari și tichete de masă pentru zilele lucrate în plus

Președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a fost informat despre protestul spontan care a fost în noaptea de miercuri spre joi la Cariera Jilț Nord, unde minerii din schimbul III au refuzat să meargă la posturi. „Am fost și eu informat azi-noapte, la ora 1.20, de acele discuții de la Jilț Nord. Am trimis imediat acolo directorii de carieră și au ajuns azi-noapte. Azi dimineață, la prima oră, la 6.00, au ajuns directorul Direcției Miniere și directorul de Resurse Umane. Din ceea ce am înțeles s-au purtat două tipuri de discuții, o discuție a fost pe parte de creștere a fondului de salarii, pe care colegii noștri o așteaptă, a doua pe bonurile de masă pe care dânșii le solicită și pentru zilele lucrate suplimentar”, a spus joi Sorin Boza.

Acesta susține că lucrurile au revenit la normal. „Oamenii trebuie să înțeleagă că negocierea contractului colectiv de muncă nu a început. A fost o întâlnire informală. Îmi doresc ca partea sindicală să își facă un punct comun, ca să putem să discutăm”, a spus Boza.

Următoarea discuție cu sindicatele va fi pe 17 ianuarie, iar negocierea CCM va începe spre finalul lunii ianuarie.

Vizualizări: 1,220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: