PSD fără Cârciumaru

Un politician de opoziţie a lansat o opinie interesantă. PSD Gorj, fără mult blamatul Florin Cârciumaru, nu ar lua nici 10% din voturi. A spus-o Nicolae Daviţoiu, preşedintele de la Partidul Mişcarea Populară Gorj.

PSD Gorj nu s-a prăbuşit nici când a rămas fără Mischie, nici când a rămas fără Ponta, nici când a plecat Călinoiu. Probabil că nu se va prăbuşi nici fără Cârciumaru, pentru că, spre deosebire de alte formaţiuni politice, PSD înseamnă mai mult decât trei lideri care pun ţara la cale între două cafele. PSD are în Gorj o armată de primari, de consilieri, de directori şi de tot felul de funcţionari în tot felul de instituţii.

Cârciumaru a fost o locomotivă a partidului când lua 80% din voturi, dar acum este cam la scorul partidului. Prin comparaţie însă, mulţi dintre cei care îl contestă nu ar lua nici două voturi pe persoană fizică.

Cârciumaru şi Călinoiu sunt probabil cu mult mai cunoscuţi decât Mihai Weber şi Cosmin Popescu, de exemplu. Voturile PSD nu stau însă numai în notorietatea liderilor, ci în capacitatea lor de a atrage lângă ei echipa. Iar acum, cel puţin din declaraţiile care apar în presă, Cârciumaru şi Călinoiu nu mai sunt doriţi de primarii partidului în linia I. Cu cât se vor opune mai mult unor alegeri, cu atât scandalul va fi amplificat.

Este deja o luptă deschisă între taberele din PSD. Într-una din tabere ar fi Florin Cârciumaru, Ion Călinoiu, Aurel Popescu, toţi trei aproape de pensie. Cam toţi liderii din zona 30-50 de ani susţin tandemul Mihai Weber - Cosmin Popescu. Chiar şi mulţi primari „bătrâni” spun că e vremea schimbării.

Adevărul este că, din afară, e greu de înţeles ce le mai trebuie unora care au condus 20 de ani. Ce nu le-a ajuns? Au avut funcţii, au avut bugete, au avut timp să demonstreze de ce sunt în stare. Iar la ei trasul pe linie moartă înseamnă un post de director, de parlamentar, de consilier. Nu rămâne nimeni pe drumuri.

Am văzut că sunt politicieni care, la o anumită vârstă, înţeleg că treaba lor este să împărtăşească experienţa pe care au avut-o, nu neapărat să mai fie la butoane. Este cazul lui Pantelimon Manta, de exemplu, fost prefect, fost deputat, fost preşedinte de partid, care face analize interesante în baza experienţei acumulate. Poate că având un fiu care face politică a înţeles omul că a venit şi rândul altora să ia decizii.

Vizualizări: 687

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: