PSD împotriva tuturor, toţi împotriva PSD

Guvernul PSD se încăpăţânează să meargă înainte cu nişte legi fiscale pe care nimeni nu le vrea şi nimeni nu le înţelege. PSD nu reuşeşte să explice de ce este nevoie de mutarea taxelor de la angajat la angajator, o afacere din care, culmea, ar putea avea de pierdut chiar angajaţii. Presupunând că toţi patronii vor fi corecţi în raport cu angajaţii şi le vor face acte adiţionale, astfel încât netul să rămână acelaşi, tot rămâne întrebarea: ce s-a urmărit?

Un scop ar putea fi mutarea unor bani de la bugetele locale către bugetele de pensii. Primarii atrag atenţia asupra faptului că pierd sume care în cazul unor localităţi mari precum Cluj, Iaşi sau Timişoara ajung la zeci de milioane de euro. Cu privire la Bucureşti vorbim de sute de milioane de euro. PSD ar putea salva bugetul de pensii prin tot felul de artificii, inclusiv prin scăderea contribuţiei la Pilonul II, dar dacă dinamitează primarii, poate să-şi ia adio de la viitoarele alegeri.

Revoluţia fiscală a PSD nu a mulţumit pe nimeni. Sindicatele se opun, patronatele se opun, primarii se opun, multinaţionalele se opun. Cei care susţin măsura doar pentru că sunt de la PSD nu ştiu să explice care e scopul. Nici nu ar avea ce să explice. Preşedintele Iohannis a spus că salariile vor creşte cu 3 lei. Ministrul PSD de la Finanţe, Ionuţ Mişa, l-a contrazis. Cică vor creşte cu 2 lei. De râsul lumii! Pe de altă parte, dacă PSD va renunţa acum, va fi şi mai de râs, după ce a mai renunţat la impozitul pe gospodărie, la splitarea TVA, la impozitul pe cifra de afaceri a multinaţionalelor etc.

În timpul acesta, PNL face o opoziţie destul de firavă, dar cu ceva sprijin ar putea trece moţiunea de cenzură şi atunci lucrurile ar lua o turnură interesantă. Şansele sunt totuşi mici. Ponta, pe de altă parte, lucrează de zor la demolarea PSD pe de o parte şi la construirea Pro România pe de altă parte. Nu are rezultate spectaculoase, dar e de urmărit. În timpul ăsta, PSD dă publicităţii sondaje în care este la cote ameţitoare pentru un partid care a scos toate sindicatele în stradă şi o bună parte din societatea civilă. PSD se minte frumos, aşa cum ne minte şi pe noi. La final, nici ei, nici noi nu vom avea de câştigat.

Vizualizări: 1,410

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: