PSD – ALDE sau PNL – Băsescu – Ponta?

Liberalii au avut joi o întâlnire cu băieții de la Pro România, să discute despre moțiunea de cenzură. Cu alte cuvinte, cu partidul lui Victor Ponta, chiar dacă nu el a fost la discuții. Întâlnirea a fost caracterizată drept foarte bună, părțile au cam fost de acord să-l dea jos pe Dragnea de la șefia Camerei Deputaților.

Cu privire la moțiunea de cenzură, Raluca Turcan, cea care poartă negocierile cu partidele pe această temă, a spus că subiectul nu a fost abordat în sensul înlocuirii lui Mihai Tudose cu altcineva. Te pomenești că politicieni din toate partidele se înțeleg că pice guvernul Tudose, iar apoi același Tudose să fie propus pentru un guvern amestecat.

Modul în care guvernează PSD-ALDE este de vise rele. Dar, o guvernare cu PNL alături de partidul lui Băsescu, de partidul lui Ponta, de partea antiDragnea din PSD și de partea antiTăriceanu din ALDE este de-a dreptul un coșmar.

Singurul motiv pentru care PSD-ALDE ar trebui să rămână la guvernare este că avem o opoziție praf și pulbere. PSD ar trebui să se scuture de penali, de Dragnea în primul rând, să recunoască faptul că a promis aiureli în campania electorală, dar apoi să guverneze, pentru că are o majoritate care dă stabilitatea unui guvern.

Moțiunea de cenzură prin care PNL vrea să obțină căderea guvernului poate trece doar cu voturi de la PSD. Nu ar fi exclus ca aripa Tudose să o susțină, votul fiind secret, dacă actualul premier are garanții că tot el va fi propus. Tudose va putea negocia atunci schimbarea lui Dragnea de la șefia PSD, iar apoi va avea partidul de partea lui, pentru că așa funcționează pesediștii, joacă mereu cu câștigătorul.

Nu prea îmi dau seama ce va câștiga PNL dintr-un astfel de scenariu în care ar trânti guvernul PSD, dar i-ar lăsa tot pe ei să guverneze. Până la urmă, am avea un PSD mai curat, ceea nu ar fi neapărat un avantaj pentru PNL. Dar, o guvernare PNL cu alde Ponta, Băsescu și alții mi s-ar părea de-a dreptul sinucigașă.

Până la urmă, e doar un scenariu. Este posibil și să fie o moțiune care pică, așa cum au mai picat și altele, să trecem iarna cu PSD-ul lui Dragnea și om vedea în primăvară ce facem.

P.S.: Au trecut trei ani de când Klaus Iohannis este președinte. Următorii doi vor trece mai repede. Alegerile bat la ușă!

Vizualizări: 656

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: