Puii morţi la Avicola, hrană pentru maidanezi!

Nicio organizaţie de protecţie a animalelor sau a oricăror altor vieţuitoare de pe planetă nu a avut vreo reacţie la situaţia incredibilă înregistrată la ferma de păsări de la marginea oraşului Târgu Jiu. Ieri a devenit oficial că 35.000 de pui au murit prin înfometare, o parte dintre ei devenind însă hrană pentru maidanezii care îşi fac veacul în curtea crescătoriei de păsări, pentru asta reprezentanţii fermei primind o amendă din partea inspectorilor sanitar-veterinari.

Câinii fără stăpân care stau în curtea singurei hale din incinta fostei Avicola SA în care mai erau crescuți pui au dus-o foarte bine zilele acestea. Ieri la prânz ei au primit o porție zdravănă de păsări moarte cu care s-au hrănit pe îndelete, angajații fermei „scăpând” din brațe puii morți. Scenele respective au fost surprinse de jurnaliștii aflați la fața locului, la vederea camerelor de luat vederi patrupedele fiind ademenite de angajați într-un loc mai ferit privirilor. Explicația pentru „îndepărtarea” câinilor a dat-o ulterior șeful Direcției Sanitar Veterinare Gorj, Nicolae Călescu, care spune că legea interzice prezența câinilor în spațiile în care sunt crescuți puii.
Altfel spus, maidanezii nu aveau ce să caute pe acolo, deși tocmai acolo își au „domiciliul” mulți dintre ei, după masa copioasă de ieri unii putând fi întâlniți pe stradă umblând cu pene în gură, angajații fermei neînvățându-i să își șteargă botul după ce termină de devorat mortăciunile. Nota de plată pentru meniul copios le-a revenit tot angajaților fermei de păsări care, în numele patronului lor, au trebuit să primească și amenda de 3000 de lei aplicată de DSV Gorj pentru prezența câinilor în curtea fermei. O altă amendă, de 1500 de lei, a fost aplicată de inspectori pentru că puilor nu le-au fost asigurate condiții de „bunăstare”…, ambele sancțiuni putând fi contestate în instanță.

Iordanianul care nu mai este
Afacerea cu pui de la Târgu Jiu nu mai aparține, așa cum e multă lume tentată să creadă, firmei Avi Instant, ai cărei patroni de origine arabă au fost implicați în dosare de evaziune fiscală. O singură hală de creștere a puilor mai este acum funcțională, mai bine zis, era funcțională, aceasta fiind închiriată de la Avi Instant de către Al Qawther SPA SRL, o firmă care își are sediul tot pe strada Mărgăritarului, ca și Avi Instant. Administratorul de la Avi Instant, Ana Secotă, care a condus în trecut și fosta Avicola și care cunoaște foarte bine afacerile în domeniul avicol, spune că firma pe care o conduce e în insolvență și nu mai are nicio treabă cu situația dezastruoasă de acum. „Avi Instant nu are legătură cu moartea puilor. Acolo este o altă firmă, a unui om de afaceri din Iordania, care e plecat în Iordania de mai multe săptămâni. Administrator al acestei firme este un domn care a plecat după patronul din Iordania pentru a-l informa cu privire la situația de aici și, probabil, pentru a rezolva problemele. În această perioadă probabil că firma respectivă a avut probleme financiare și nu a putut asigura furajul necesar pentru cei 35.000 de pui, care, din păcate, acum au ajuns în faza de mortalitate în masă. Și eu am făcut demersuri pentru a se rezolva problema, i-am transmis un e-mail domnului din Iordania, prin care l-am atenționat că sunt lucruri foarte grave care se întâmplă la nivelul unității, că puii sunt nemâncați, că sunt probleme cu salariații, care sunt neplătiți. Toată lumea așteaptă o decizie din partea sa”, a menționa Secotă.

Afacere moartă
Firma iordanianului a fost înscrisă la Registrul Comerțului anul trecut, omul de afaceri având, teoretic, planuri mari cu ferma de la Târgu Jiu. Pe 10 ianuarie acesta a populat hala cu 35.000 de pui și cam atât. Puii nu cresc doar cu aer, acum afacerea sa fiind ca și moartă. „Au murit toți puii, în jur de 35.000 de capete. Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva la vreo fermă. Erau cam de 200 de grame greutate pentru că ei au fost aduși de o zi aici, au fost hrăniți câteva zile după care au fost lăsați să moară de foame. Nu au mai fost hrăniți de pe 21 ianuarie”, a concluzionat Nicolae Călescu.

Zeci de locuri de muncă pierdute
Cel mai probabil, zeci de salariaţi ai firmei își vor pierde locurile de muncă, sunt de părere autorităţile. "Cred că finalul va fi că unitatea se închide. Nu mai avem cu cine vorbi. Conducere nu mai există, de populat cred că nici vorbă. Le-am impus să-şi facă curăţenie mecanic, dezinfecție. Sunt în jur de 70 de angajaţi. Oamenii rămân fără serviciu", a mai spus directorul DSV Gorj.
Societatea în cauză a preluat fermele, dar şi angajaţii de la Avi Instant, care, după scandalul legat de o mega evaziune fiscală, şi-a încetat activitatea.

Galerie foto



Vizualizări: 1,016

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: