Punct final în procesul ex-colonelului Milosteanu

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Gorj, Dumitru Milosteanu, a pierdut în instanţă lupta pe care a dus-o cu instituţiile statului într-un proces în care el şi alţi foşti poliţişti au fost acuzaţi de implicare într-o reţea care la sfârşitul anilor 90 a reuşit să înmatriculeze la nivel de judeţ câteva zeci de maşini de lux aduse ilegal în ţară din străinătate.

Ancheta de la acea vreme, desfăşurată în jurul lui Cornel Milan Marin, principalul inculpat din acest dosar, a făcut vâlvă la momentul respectiv, dar, deşi a trecut un deceniu şi jumătate de la acele investigaţii, un deznodământ final este de abia cunoscut.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul procurorilor şi vameşilor la o sentinţă dată la Curtea de Apel Bucureşti, prin care Milosteanu era scos basma curată din povestea maşinilor înmatriculate ilegale, fiind scutit de la plata, alături de ceilalţi inculpaţi, a peste 1,7 miliarde lei vechi, bani pe care cei în cauză trebuie să-i dea statului drept taxe de înmatriculare şi majorări de întârziere. „Admite recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de partea civilă Autoritatea Naţională a Vămilor împotriva deciziei penale nr.120 din 19 aprilie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, privind pe revizuentul Milosteanu Dumitru. Casează decizia penală atacată şi menţine sentinţa penală nr.315 din 16 martie 2011, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală”, se arată în decizia de acum a magistraţilor de la instanţa supremă.

Revizuirea sentinţei, după cinci ani

În fapt, Înalta Curte pusese capăt acestei poveşti în 2003, când a dat o decizie definitivă, dar cei condamnaţi, respectiv inculpaţii din dosar, poliţişti în special, au cerut cinci ani mai târziu o revizuire a sentinţei, cererea fiind admisă la Tribunalul Bucureşti doar pentru Milosteanu. Fostul şef al Poliţiei Rutiere Gorj a pierdut aici procesul, dar l-a câştigat, temporar, la Curtea de Apel Bucureşti pentru ca, în final, acum, Înalta Curte să-i reteze orice speranţă că ar putea fi scutit de la plata banilor către instituţiile de stat. „Respinge pretenţiile civile formulate de partea civilă Direcţia Generală a Vămilor (Autoritatea Naţională a Vămilor) împotriva inculpatului Milosteanu Dumitru. Înlătură obligarea în solidar a inculpatului Milosteanu Dumitru cu inculpaţii Paraschiv Mielu, Stroe Claudiu, Stochiţă Gheorghe, Marin Alexandru, Călinescu Serghiuţă Renţi, Marin Milan Cornel, cât şi obligarea în solidar a inculpatului Milosteanu Dumitru cu inculpaţii Stochiţă Gheorghe, Marin Alexandru, Călinescu Serghiuţă Renţi şi cu partea responsabilă civilmente Ministerul de Interne( Ministerul Administraţiei şi Internelor), de la plata sumei de 1.751.733.621 ROL reprezentând drepturi vamale precum şi majorările de întârziere calculate începând cu data introducerii fiecărui autoturism în ţară şi până la data plăţii efective a creanţei”, au decis magistraţii cu ani în urmă.

Acum Milosteanu este pe lista celor buni de plată şi, ca urmare, în perioada următoare conturile sale vor fi golite şi mai mult decât s-a întâmplat din cauza crizei.

Vizualizări: 217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: