Rânca mai are de aşteptat! Problema apei, rezolvată în doi ani

Cabanierii şi turiştii din Rânca vor mai avea mult de aşteptat până când reţeaua de alimentare cu apă şi canalizarea din staţiunea montană vor funcţiona aşa cum trebuie. În doi ani, promit autorităţile, va fi totul pus la punct. Sistemul de alimentare cu apă şi canalizarea vor fi preluate de Aparegio, care va solicita fonduri europene pentru a realiza investiţii în zona montană.

Până acum, autorităţile nu au făcut decât un pas. Au avut o întâlnire, la sediul Consiliului Judeţean, pentru a vedea care sunt documentele de care au nevoie pentru a porni lucrările. La discuţii au participat primarii din Novaci şi Baia de Fier, reprezentanţi ai ABA Jiu şi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj. „Întâlnirea a avut loc la Consiliul Judeţean. Am stabilit ca să depună documentaţiile pentru a obţine autorizaţiile de gospodărire a apelor pentru apă şi canal în Novaci şi Baia de Fier. Se va realiza acest lucru într-un termen foarte scurt. Vor fi predate apoi către Aparegio. După cum am văzut, sursă de apă există, instalaţiile de distribuţie, de asemenea, există”, ne-a declarat Ion Călinoiu, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj.

Cele două primării vor primi autorizaţia de la Ape până la sfârşitul acestei luni. „A fost depusă documentaţia de către Serviciul de Gospodărire Novaci la ABA Jiu, problema esenţială este să facem pasul de predare a sistemului de apă-canal către ADIA şi mai apoi către Aparegio. În cursul acestei luni, Rânca va fi autorizată din punct de vedere al investiţiei apă-canal”, a transmis Dumitru Leuştean, primarul din Novaci.

„Toţi vor fi racordaţi la canalizare”

Călinoiu recunoaşte că, în zonă, sunt mari probleme cu apa: „Eu zic că exploatarea este deficitară. După realizarea acestui pas, de a fi predată operatorului de apă, exploatarea va fi urmărită mai atent. Acolo, la canalizare, nu e cam nimeni racordat, pentru că nu a fost nimeni de specialitate acolo. Toată lumea va fi racordată. Reţeaua de ape uzate şi canal este corespunzătoare. Aceasta va fi preluată de Aparegio. În continuare, Aparegio va beneficia de fonduri europene şi se va moderniza întreaga reţea de apă şi canal în staţiunea Rânca”.

Investiţie doar cu numele

De ani buni, Rânca are sistem de canalizare care nu a funcţionat niciodată. Acolo, au fost îngropate milioane de euro. Pentru a nu rămâne cu afacerea pe butuci, cabanierii şi proprietarii de case din Rânca se descurcă aşa cum pot. „Din punctul meu de vedere, sistemul va fi îmbunătăţit cu pasul acesta. Foarte bine pus la punct va fi, fără niciun fel de problemă, în maximum doi ani de zile”, este promisiunea lui Ion Călinoiu.

Vizualizări: 738

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: