„Răpitori” rari, uciși în accidente de circulație, împăiați la Târgu Jiu

Un târgujian are, de 15 ani, o pasiune mai rar întâlnită. Cătălin Șchiopu adună toate păsările lovite de mașini și le împăiază. Tehnica se numește taxidermie, iar ce iese din mâinile sale este unic. Recent, a adăugat colecției sale o piesă foarte rară. Un „răpitor” de noapte care a fost omorât de o mașină.

Cătălin Șchiopu este lector universitar la Universitatea „Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu Jiu, iar pasiunea pentru animale o are de ani întregi. Petrece ore bune în „laboratorul” său pentru a aduce o pasăre lovită de mașină într-una aproape reală. A expus toate cele 21 de lucrări ale sale într-o expoziție inedită în cadrul UCB. „Sunt expuse specii din răpitori de zi, răpitori de noapte, specii de noapte. Bijuteria acestei expoziții este striga. Este un răpitor de noapte, e foarte rară și poate fi observată foarte rar. Din categoria speciilor de răpitori de zi, avem aici șorecari, uliul porumbar sau uliul găinilor, șoim. Mai avem expuse coțofană, gaiță sau cioara de semănătură”.

Cele mai multe păsări provin din accidente rutiere. „Este o expoziție personală pe care am strâns-o în ultimii 7-8 ani. Mă ocup de așa ceva de aproape 10 ani. Mă mai sună oamenii când găsesc păsări moarte pe drum. Le expun pentru că nu sunt specii vânate. Este interzisă vânarea lor prin lege”.

Pasăre rară, lovită de mașină, „adusă la viață”

Chiar și una dintre cele mai rare păsări a fost lovită de o mașină, apoi a fost naturalizată „Pe drumul care face legătura între Rovinari și Moi, m-a sunat fratele meu că a găsit o strigă. Nu mi-a venit să cred că se găsește așa ceva la noi. Mi-a spus că este foarte, foarte accidentată. Am petrecut cinci ore s-o readuc cât de cât la starea naturală. Dacă nu ar fi ajuns aici, s-ar fi degradat foarte repede”.

Cătălin Șchiopu are 36 de ani și este unul dintre cei mai buni taxidermiști din România. Își dorește, ca pe viitor, să poată pune piatra de temelie a unui muzeu de științe ale naturii.

Galerie foto





Vizualizări: 3,018

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: