Raport CE Oltenia: 1.300 de angajaţi cu salarii mărite ilegal!

O comisie din cadrul Complexului Energetic Oltenia a scos la iveală felul în care s-au făcut 2.700 de majorări salariale, în luna octombrie 2015. Analiza a fost făcută de administraţia Ciobotărică după ce liderii FNME au susţinut că majorările au fost dispuse de Ciurel pe criterii de apartenenţă sindicală ori politică. Raportul este gata de câteva luni, dar nu a fost dat publicităţii şi nici nu au fost dispuse măsuri, deşi s-a constatat că majorarea a 1.300 de salarii nu a respectat criteriile anunţate, adică să vizeze salariaţii cu clase între 2-4 şi cei care au primit sarcini suplimentare după concedierile colective din iunie 2015. În final, directorii din unităţi au aplicat şi câte zece principii, nu două, unele dintre ele fiind de genul motivaţional, excelenţă sau posturi neatractive.

Raportul a fost finalizat în luna martie și în el scrie că au fost analizate 2.087 de majorări, deoarece din cei 2.700 trecuți pe listă, doar 613 se încadrau în criteriul legat de clasele mici. S-a stabilit că circa 1.300 de angajați din CE Oltenia au primit, ilegal, clase de salarizare. Au rămas doar 1300 deoarece pentru ceilalți se pare că au fost actualizate fişele postului și le-au mai fost date sarcini, pentru a putea explica majorarea salarială. Sumele pe care le-au primit nu au fost foarte mari, însă ilegalitatea şi favoritismul rămâne. Liderii de sindicat de la FNME susţineau că au primit bonusuri apropiații fostului director Laurențiu Ciurel şi membrii Sindicatului Mine Energie Oltenia. Într-adevăr, cei mai mulţi beneficiari provin din zona Rovinari.


Au primit listele gata făcute
Directorul CE Oltenia de la vremea aceea, Laurențiu Ciurel, declara că listele au fost făcute de directorii unităților, însă în realitate cei care nu au înțeles cum trebuie să le facă le-au primit gata făcute, iar alții le-au făcut aplicând și alte criterii. Unii dintre directorii de unități au aplicat și zece criterii cum ar fi motivațional, de excelență, de merit, după complexitatea sarcinilor, posturi sensibile sau meserii neatractive!
Spre exemplu, directorul de la Termocentrala Rovinari, Ion Pisc, a declarat explicit la acea vreme că a primit lista cu cei cărora trebuie să le majoreze salariile. El a mai spus că după ce a văzut lista a întrebat șefii de secție dacă au făcut acele propuneri. Răspunsul a fost negativ, cu o excepție, șeful Secţiei Exploatare Termomecanică.
Probleme au fost și la Roșia, unde directorul Iustin Ioniță vorbește despre o întâlnire cu directorii Sorin Olaru și Ion Rușeț, în urma căreia a transmis la Direcţia Resurse Umane a societăţii o listă cu propuneri de creşteri salariale pentru 236 salariaţi din cadrul unității. Recunoaşte că lista nu a fost făcută în baza criteriilor adoptate, pentru că la cei doi directori nu le-a spus despre acestea. Lista sa a fost făcută în baza unei analize cu șefii de secții și sectoare. A mai spus că liderii de sindicat Ovidiu Priporeanu și Cristian Lădaru au văzut lista și nu au avut obiecţiuni.
În final, la Cariera Roșia au beneficiat de majorări 185 de angajați, iar directorul Iustin Ioniță nu și-a asumat lista și nici nu a semnat adiționalele angajaților.
Un alt director, Mihai Mariescu, le-a spus celor din comisia CEO că a transmis o listă cu propuneri și a primit alta de la conducerea societăţii.


NUMĂR SALARIAȚI PE UNITATE
Termo Rovinari
403 salariaţi au beneficiat de majorări.
321 salariați nu corespund criteriilor.
Termo Turceni
272 salariaţi au beneficiat de majorări.
198 salariați nu corespund criteriilor.
Termo Ișalnița
78 salariaţi au beneficiat de majorări.
43 salariați nu corespund criteriilor.
Termo Craiova II
81 salariaţi au beneficiat de majorări.
56 salariați nu corespund criteriilor.

ELCFU
103 salariaţi au beneficiat de majorări.
61 salariați nu corespund criteriilor.
CEO Executiv
15 salariaţi au beneficiat de majorări.
5 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Rovinari
216 salariaţi au beneficiat de majorări.
180 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Tismana
253 salariaţi au beneficiat de majorări.
222 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Pinoasa
109 salariaţi au beneficiat de majorări.
81 salariați nu corespund criteriilor.
USM Rovinari
62 salariaţi au beneficiat de majorări.
48 salariați nu corespund criteriilor.
UMC Roșia
185 salariaţi au beneficiat de majorări.
146 salariați nu corespund criteriilor.
UMC Peșteana
154 salariaţi au beneficiat de majorări.
127 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Lupoaia
183 salariaţi au beneficiat de majorări.
143 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Roșiuța
198 salariaţi au beneficiat de majorări.
151 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Husnicioara
131 salariaţi au beneficiat de majorări.
108 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Jilț Sud
134 salariaţi au beneficiat de majorări.
104 salariați nu corespund criteriilor.
Cariera Jilț Nord
123 salariaţi au beneficiat de majorări.
92 salariaţi nu corespund criteriilor.

Vizualizări: 17,303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: