Raport DSP: Apă cu amoniu şi nitriţi la robinetele gorjenilor!

Un raport al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj pe anul 2016 arată că din cele aproape 70 de instalații de apă din județ monitorizate, doar jumătate au autorizație de funcționare. Sunt multe localități pentru care autoritățile locale nici măcar nu au solicitat autorizarea sistemelor de apă, iar pentru altele, Sanepidul a respins cererile din cauza depășirii concentraţiei de amoniu din apă. În raportul DSP se mai arată că, în multe situații, dezinfecția apei este realizată defectuos. 

Direcția de Sănătate Publică Gorj a monitorizat anul trecut 69 de instalații centrale de alimentare cu apă, 11 urbane și 58 rurale. Din numărul total, doar 35 de instalații dețin autorizație sanitară de funcționare. Pentru 13 instalații de alimentare cu apă, DSP Gorj a emis notificare de respingere a autorizației sanitare de funcționare. Este vorba de  localitățile: Țicleni, Aninoasa, Bustuchin Poiana-Seciuri, Bărbătești, Bălănești, Plopșoru, Urdari, Turburea, Ionești, Draguțești-Tîlvești, Văgiulești, Bengești-Ciocadia, Slivilești-Miculești. Aceste instalații au fost respinse la autorizare pentru că existau neconformități în ceea ce privește parametrul amoniu.

„Nu există buget”

Autoritățile locale din Aninoasa spun că trebuie să realizeze niște investiții astfel încât apa să fie în parametrii normali, dar că în acest moment nu dispun de fondurile necesare. „În primul rând nu există buget, iar în al doilea rând asta înseamnă captarea unei alte surse de apă întrucât în zonă cam asta este problema, cu apa din pânza freatică. Din punct de vedere al tratării, nu cred că se poate având în vedere că avem o stație, am schimbat cărbunele anul trecut. Eu am făcut o solicitare la Ministerul Dezvoltării pentru forarea unui puț de mare adâncime”, a declarat Ilie Petroi, primarul comunei Aninoasa.

Nu au solicitat autorizație

Mai sunt și localități care nu au solicitat la DSP Gorj autorizație sanitară de funcționare. Este vorba de Turceni, Ciuperceni-Vârtop, Crușeţ-Miericeaua, Crușeţ-Maiag, Crușeţ-Văluţa, Glogova, Hurezani, Godinești-Mătăsari, Runcu, Schela-Sîmbotin, Schela-Arsuri, Scoarța-Copăcioasa, Stejari, Stănești, Săulești, Albeni, Baia de Fier, Padeș, Peștișani, Rânca. Stațiunea montană se află pe raza localităților Novaci și Baia de Fier. Instalația de apă de la Rânca a fost predată către Aparegio, iar autoritățile locale spun că operatorul de apă este cel care va trebui să se ocupe de autorizare. „La Rânca, am dat apa la Aparegio, nu mai avem noi treabă. Referitor la instalația de la Baia de Fier, apa este menajeră, nepotabilă, știe toată lumea. Sunt afișe puse în localitate. La ora actuală avem lucrări în derulare pentru potabilizarea apei. Sper că anul acesta să finalizăm lucrarea. După aceea vom face demersurile pentru autorizare”, a explicat Dumitru Turbăceanu, primarul din Baia de Fier.     

Dezinfecție necorespunzătoare

În cadrul programului de monitorizare a apei, cei de la DSP Gorj au constatat că anumite instalații sunt dezinfectate necorespunzător cu substanță clorigenă. Astfel de nereguli au fost găsite la instalațiile de apă de la Arcani, Runcu, Scoarța-Copăcioasa, Cătunele, Hurezani, Crușet (Slămnești-Miericeaua, Maiag și Văluţa), Stejari, Slivilești-Miculești, Săulești, Padeș, Peștișani, Baia de Fier, Rânca, Schela, Ciuperceni, Tismana, Polovragi și Târgu-Logrești. La instalația de apă Godinești-Mătăsari s-a înregistrat neconformitatea chimică prin parametrul turbiditate, operatorul neasigurând tratarea corespunzătoare a apei provenite din sursa de suprafață.

La instalațiile de apă Târgu-Cărbunești, Aninoasa, Căpreni, Bălănești, Crușeț-Maiag, Crușet-Miericeaua, Plopșoru, Turburea, Glogova, Slivilești-Miculești, Albeni, Stănești, Ionești, Turceni, Urdari, Târgu Jiu-Preajba, Târgu Jiu-Polata, Turcinești, Dănciulești, Bengești-Ciocadia, Văgiulești și Țicleni s-au înregistrat depășiri ale concentrațiilor maxim admise pentru parametrul amoniu (proveniență telurică), iar la instalaţiile de apă Dănciulești, Stejari, Țicleni, Târgu Jiu-Polata, Bărbătești, Văgiulești și Crușet-Miericeaua s-au înregistrat depășiri ale nitriților. Reprezentanții DSP Gorj au spus că situația nu s-a schimbat de la începutul anului și până acum.   

Vizualizări: 3,842

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: