Reacții după anunțul că Lupoaia va fi închisă: Ciobotărică e dezinformat!

Liderii sindicali din zona Motru declară că decizia conducerii CE Oltenia, de a închide Cariera Lupoaia începând cu ianuarie 2019 este aberantă și că Laurențiu Ciobotărică este dezinformat. Acesta spune că societatea a cumpărat deja o treime din gospodările din satul Lupoița, component municipiului Motru, acolo unde va fi extinsă cariera. Mai mult decât atât, Bădiță sugerează că rămân deschise zonele de unde provin directorii din Divizia Minieră.

Cariera este una dintre cele mai bune cariere din CE Oltenia, în ceea ce privește costul pe tona de cărbune. În plus, cariera este la zi cu exproprierile pentru extinderea unității la care lucrează peste o mie de persoane. Liderul sindical Nicolae Bădiță spune că la Lupoaia se poate exploata până în 2030. "Ne-a prezentat această situație. În primul rând datele pe care le-au prezentat erau eronate. Au venit cu niște date despre permietrul pentru care s-a solicitat și s-a și început extinderea permitetrului de exploatare, precum că raportul de descopertă ar fi 1 la 9.5 și exploatarea ar fi ineficientă. Ne gândim la acțiunile pe care trebui să le facem pentru a-i contrazice, pentru că la acest perimetru raportul de descopertă este de 1 la 7.5 iar cărbunele poate fi exploatat în condiții de eficiență. Este fals raportul de descopertă, nu este cel real iar cei care l-au informat pe directorul general, l-au dezinformat", a declarat sindicalistul Nicolae Bădiță. Liderul sindical a explicat că unitatea minieră a fost deschisă sub asistență tehnică germană și că utilajele din UMC Lupoaia sunt de înaltă performanță.

Bani aruncați?  

Liderii sindicali au explicat că CE Oltenia a plătit deja bani grei pentru a cumpăra suprafețele pentru extinderea carierei Lupoaia și că aceste sume se vor pierde dacă unitatea va fi închisă. "Al doilea aspect este că o treime din gospodării și din terenurile din perimetrul pentru care s-a început extinderea au fost achiziționate. Sunt mulți bani plătiți de companie și acum renunță la exploatare. Într-adevăr, e un regres al consumului de cărbune în perioada următoare și din păcate, în mai multe situații, cei care sunt decidenți ia măsuri subiective pentru a favoriza anumite zone de unde provin. Mă refer concret la cei care conduc și coordonează Direcția de Producție din Divizia Minieră”, acuză Bădiță.   

"Ar fi o nerozie, după ce s-au făcut atâtea investiții, s-au plătit atâția bani la persoane fizice pentru terenurile lor și acum să se închidă. Se discuta inclusiv de mutarea bisericii de acolo care este monument istoric și pe care aș vrea să o duc în curtea spitalului"

Dorin Hanu, primarul municipiului Motru

Galerie foto


Vizualizări: 7,050

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: