Recolta de mere de la Bălăneşti, compromisă în totalitate

Toată producţia de mere din comuna Bălăneşti a fost compromisă de gerul de acum două săptămâni. Nici ceilalţi pomi fructiferi n-au scăpat prea bine de vremea rea.

Soiuri ca ionatanul sau golden deliciosul au fost răpuse de gerul de acum două săptămâni de la Bălăneşti. Şeful Staţiunii Pomicole Târgu Jiu, Ion Călinoiu, spune că la Bălăneşti n-a scăpat nici nucul, prunul, părul sau cireşul. Cât priveşte mărul, toate soiurile sunt la pământ. „Unde a căzut bruma şi au fost temperaturi până la minus trei, minus patru grade, cum a fost cazul nostru la Bălăneşti, acolo s-au dus toate soiurile, că noi avem o colecţie de soiuri acolo la fermă. La Bălăneşti s-a dus ionatanul, golden delicios şi am mai avut şi câteva soiuri de colecţie care s-au dus”, a declarat Ion Călinoiu, şeful Staţiunii Pomicole.

Anul trecut, recolta de mere a fost una bună. „Anul trecut am făcut 12 tone la hectare şi noi avem în jur de două hectare. Cert este că au fost zone care au fost afectate 100%, Bălăneşti, Polovragi, şi alte zone care au fost afectate 30% sau deloc”, a mai spus Ion Călinoiu. Zonele mai ferite, spune specialistul, au fost cele de sub munte, Leleşti spre Dobriţa, Drăgoieni. Aici pomii fructiferi se comportă bine. „La Drăgoieni, unde avem vreo cinci-şase soiuri din astea, temperatura a fost de minus un grad şi în faza de floare rezistă până la minus două grade, deci nu sunt probleme la Drăgoieni, chiar se pot vedea, există rodul aproape de normal. Şi nucul de la Bârseşti este distrus în totalitate”, a mai spus Ion Călinoiu, şeful Staţiunii Pomicole.

Vizualizări: 2,352

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: