Regulament nou pentru exproprieri la CEO. „Fraieri” contra „strămutați de lux”

Noile reguli în baza cărora Complexul Energetic Oltenia vrea să facă de acum încolo exproprierile și să acorde despăgubiri pentru viitorii strămutați au fost discutate luni la Târgu Jiu. La dezbaterea publică de la sediul Diviziei Miniere au venit 12 gorjeni ale căror case și pământuri vor fi luate în perioada următoare pentru ca exploatările de cărbune să aibă front de lucru. Oamenii au plecat însă cu convingerea că vor rămâne tot „fraieri”, în ciuda vorbelor frumoase în care au fost împachetate noile condiții de expropriere. După aceste dezbateri, șefii CEO vor decide dacă modifică regulamentul sau nu, după care va urma aprobarea finală a acestuia.

Discuțiile de la sediul Diviziei Miniere au durat mai bine de două ore și au fost mediate de șeful Direcției Strategie și Dezvoltare din CEO, Ion Petroniu. Alături i-au fost directori de exploatări miniere, pentru a putea fi oferite răspunsuri cât mai rapide celor prezenți la dezbatere.

Puțini oameni au venit însă din teritoriu, cei care au ajuns aici spunând că au aflat despre discuțiile respective după ce CEO a publicat un anunț în acest sens. „Suntem oameni de la țară, stă dracu acum să se uite pe internetul lor, că de discuțiile astea sunt interesați mai mult. Oamenii au de cules acum, nu se uită după anunțurile CEO. Puteau să facă o întâlnire cu primăria la noi la școală sau unde credeau de cuviință, aflau ce credem și noi și era mult mai bine. Nouă ne-au spus copiii că e întâlnirea asta, că ei sunt la oraș, și așa am venit, că altfel nu aflam nici noi”, a spus unul dintre participanți.

Cum va fi stabilit preţul despăgubirilor

Tonul generat al discuțiilor a fost unul politicos, dar chiar și așa oamenii nu au ezitat să îi spună lui Petroniu că nu e cazul să fie luați de „fraieri” de către CEO. Modul în care e gândită procedura viitoare de acordare a despăgubirilor i-a făcut pe unii din cei 12 participanți să ajungă la această concluzie. Compania va folosi de acum încolo statistici oficiale pentru a stabili prețul despăgubirilor.

Pentru recoltele de pe terenurile expropriate vor fi cerute prețurile de referință de la Direcția Agricolă, iar în cazul terenurilor vor fi întrebați notarii publici în privința valorii medii a tranzacțiilor efectuate în zonele ce vor fi afectate de perimetrele miniere. Petroniu a menționat că prețurile din ultimii trei ani vor fi luate în considerare, dar oamenii au reacționat și au întrebat cum e posibil așa ceva atâta timp cât în zonă doar CEO a cumpărat pământ în ultimii ani și doar la prețul pe care l-a dorit. Ca urmare, compania își va putea face și de acum încolo singură prețul, iar disputele cu proprietarii nu vor întârzia să apară.

Ca să mai îndulcească un pic amărăciunea ce li se citea pe chipuri, directorul Petroniu i-a asigurat pe viitorii expropriați că în noul Regulament este prevăzut ca toate costurile ce țin de strămutare să fie suportate de CEO. Aici sunt incluse „studii, proiecte, acte notariale, avize, autorizații, transportul bunurilor la noua gospodărie”.

Convinși că în trecut s-au făcut abuzuri și că doar așa au putut să apară „strămutații de lux”, oamenii au pus în discuție și această chestiune, dar șeful de la Dezvoltare le-a tăiat-o scurt, spunându-le că discuția vizează doar ce va fi de acum încolo. Ce a fost până acum pare să îi fi interesat totuși mai mult pe oameni, unii plângându-se că deși li s-a ocupat terenul, pentru că nu au încă un titlu de proprietate dat de primării, nu au fost despăgubiți și nici măcar nu au fost angajați de companie, așa cum s-a întâmplat în alte situații.

Îmbolnăviți

Poluarea a fost un factor extrem de important pus în discuție de cei care stau zi de zi și noapte de noapte printre excavatoare. Declarațiile lor au adus aminte de protestul de acum un an și ceva al ecologiștilor de la Greenpeace, care au venit în satul Runcurel pentru a-și manifesta susținerea față de localnici. La întâlnirea de luni au fost prezenți și săteni din Runcurel care au întrebat de ce nu le sunt plătiți pomii sau vița de vie ori cât mai au de așteptat până când li se va clarifica situația. Unii au aflat că mai au de așteptat și zece ani până vor ajunge utilajele pe proprietățile lor, pe toți Petroniu asigurându-i că CEO face eforturi pentru ca în trei ani tot satul să fie strămutat. Până atunci, un unchi al deputatului liberal Dan Vîlceanu, Ion Vîlceanu, din Roșia Jiu, li s-a plâns șefilor din minerit de condițiile în care trebuie să trăiască.

"Pe măsurători făcute de cei de la Mediu, la periferia curții mele am 83 de decibeli de la utilaje și de la banda de transport cărbune. Vă dau documente în acest sens. Am acumulat diverse boli în timp, surzenia fiind cea mai gravă. Am probleme cu auzul, am probleme cu inima. Am făcut două accidente vasculare, nu știu dacă vă imaginați ce ar însemna al treilea. Totul e din cauza stresului și a condițiilor în care locuiesc. Practic eu locuiesc în carieră pentru că am numai utilaje pe lângă mine, iar eu nu m-am opus niciodată ofertelor venite de la CEO. De ce nu mi s-a aprobat dosarul până acum ca să plec, nu înțeleg”, a spus Ion Vîlceanu.

Vizualizări: 2,562

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: