România are mai mulţi şoferi decât maşini

Un număr de 6.559.199 de români aveau la sfârşitul lunii septembrie carnete auto, potrivit datelor prezentate joi cu ocazia Zilei Permisului de Conducere de reprezentanţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Dintre aceştia, cei mai mulţi erau posesori de permise de categoria B şi anume 6.479.127 de persoane. Numărul de maşini este cu un milion mai mic.

Cele mai multe permise de conducere erau în Bucureşti – 885.790 şi în judeţele Cluj – 262.066, Constanţa – 255.528, Timiş – 256.298 şi Prahova – 255.217, iar cele mai puţine, în judeţele Călăraşi – 58.039, Tulcea – 59.082 şi Ialomiţa – 58.039. La sfârşitul luni august, în România erau înregistrate 5.638.233 vehicule, dintre care 4.428.736 autoturisme.

Ziua Permisului de Conducere Românesc este aniversată în acest an pentru prima dată, fiind introdusă anul trecut printr-un ordin al Ministrului Administraţiei şi Internelor. Ziua marchează data de 11 octombrie 2013, când a intrat în vigoare, prin publicarea în Monitorul Oficial, "Regulamentul pentru circulaţiunea autovehiculelor", unde, pentru prima dată, au fost prevăzute norme referitoare la forma permisului de conducere. "România a instituit obligativitatea permisului de conducere la doar zece ani după un alt stat a introdus o astfel de prevedere. În 1903 Prusia a instituit obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru a conduce autovehicule pe drumuri publice", a declarat comisar Alina Dragomir, directorul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Primele examene, acum mai bine de o sută de ani

În România, primele examene pentru obţinerea permisului de conducere au fost organizate însă în decembrie 1907, iar primele cursuri de pregătire a celor care doreau carnete auto au fost deschise în ianuarie 1911. Examenul a constat într-o probă de viteză pe şosea şi o probă de frânare instantanee în momentul în care examinatorul arunca în faţa automobilului, aflat în plină viteză, un sac umplut cu paie.  Cu ocazia manifestării, în sediul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Şoseaua Pipera nr. 2 poate fi vizitată o expoziţie în care sunt prezentate documente referitoare la evoluţia permiselor de conducere şi a numerelor de înmatriculare la noi în ţară. Expoziţia poate fi vizitată joi şi vineri.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: