Romii merg la şcoală dacă au profesori de limba romani

Profesorii de etnie romă sunt o raritate în judeţul Gorj! Majoritatea copiilor de etnie romă care merg în clasa zero vor avea învăţători care nu vor cunoaşte limba romani. Aceasta este o problemă, pentru că nu toţi micuţii ştiu limba română.

La nivelul judeţului Gorj sunt peste 80 de copii de etnie care vor merge în acest an în clasa zero. Alin Bobu, consilierul prefectului pe probleme romilor, recunoaşte că există o problemă şi că sunt copii care învaţă foarte greu Limba română. „Avem o problemă cu copiii de etnie romă pentru că ei învaţă foarte greu limba română şi ar trebui să ne gândim la ei din faza premergătoare şi trebuie să avem în vedere că ei trebuie să meargă la grădiniţă şi să înceapă să vorbească cursiv limba română, ca să le fie mai uşor atunci când merg la şcoală“, susţine Bobu. Consilierul prefectului este de părere că sunt profesori de etnie suficienţi, dar nu şi-au găsit un loc de muncă.

Pentru localităţile unde copiii nu au frecventat grădiniţa şi unde acasă se vorbeşte doar limba romani, există o problemă pentru că învăţătorii nu vor putea comunica cu elevii. Luminiţa Feraru, profesor de limba romani, spune că sunt situaţii unde cadrele didactice care nu vorbesc limba romani şi predau în comunităţile de romi nu se pot înţelege cu elevii. „La noi în şcoală nu sunt astfel de cazuri pentru că elevii au mers la grădiniţă şi ştiu să vorbească limba română. Dar, pentru alte localităţi unde copiii nu au frecventat grădiniţa şi nici în mediul familial nu se vorbeşte limba română, copii au probleme. Există situaţii când elevii nu înţeleg ce vor cadrele didactice şi nici profesorii, care nu ştiu limba română, nu ştiu ce vrea copilul să spună“, a precizat Luminiţa Feraru, profesor de limba romani.

Conducerea Şcolii Generale „Ecaterina Teodoriu“ din municipiul Târgu Jiu a reuşit să asigure cadre didactice specializate atât pentru grupa 0, cât şi pentru clasele 1-VIII. La această unitate de învăţământ sunt peste 60 de elevi înscrişi în clasele 0- VIII. „Pentru că avem şi elevii romi am dat curs cererii părinţilor şi au introdus opţional limba romani, predată de d-na Feraru. Sper să mergem mână în mână şi să îi integrăm pe cei mici, iar cei mari care doresc să studieze limba romani să nu aibă nici un fel de problemă“, a precizat Livia Zamfir, directorul Şcoli Generale Ecaterina Teodoroiu, din municipiul Târgu Jiu.

Reprezentanţii romilor spun că fac toate demersurile pentru a asigura cadre didactice şi mediatori pentru reprezentanţii etniei. Doar aşa pot împiedica abandonul şcolar.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: