Roşca, despre riscul unui genocid social în zona Motru

Preşedintele Sindicatului Liber de la Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, a spus că suspendarea licenţei de exploatare, solicitată de Asociaţia Bankwatch, ar duce la un genocid social în zona Motru. „Încă de săptămâna trecută, de unde, de neunde, salariaţii Carierei Roşiuţa au intrat în posesia unui document prin care era stabilită desemnarea unui expert de către Tribunalul Bucureşti, pentru a expertiza modul de exploatare a Carierei Roşiuţa, în vederea suspendării licenţei de exploatare. Asta ar duce clar la închiderea subunităţii, pierderea locurilor de muncă şi implicit la un genocid în zona Motru”, a spus Nelu Roşca la Tele 3.

Asociația Bankwatch România precizează într-un comunicat că nu a solicitat suspendarea licenței de exploatare a Carierei Roșiuța, ci a acordului de mediu nr. 5/2016 pentru extinderea carierei. Această cerere a fost respinsă de instanță pe 31.01.2017, iar recursul a fost de asemenea respins pe 03.07.2017. „Experții care s-au deplasat la carieră au făcut acest lucru pentru dosarul în care solicităm anularea acordului de mediu mai sus menționat. În această situație, atât funcționarea în perimetrul existent, precum și extinderea nu sunt afectate în nici un fel până la pronunțarea definitivă a instanței. Piedicile reale în exploatarea cărbunelui sunt nefuncționarea excavatoarelor, necesitatea exproprierilor, lipsa avizelor pentru defrișări etc”, arată ecologiștii.

Salariaţii auziseră că ecologiştii voiau să vină să picheteze cariera în ziua expertizei, iar asta a creat o stare de nervozitate. Minerii au întrerupt luni serviciul câteva ore, în aşteptarea ecologiştilor.

Asociaţia Bankwatch a intentat numeroase procese Complexului Energetic Oltenia, în vederea anulării unor autorizaţii de mediu în baza cărora funcţionează carierele miniere. Luni, la Roşiuţa, au fost trei experţi, unul desemnat de Tribunal, unul al Bankwatch şi unul al Complexului Energetic Oltenia. (A.A.)

Vizualizări: 2,163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: