Ruptura Dragnea - Tăriceanu

Tensiunile dintre Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu sunt de luni bune, ca să nu zic de aproape un an. Au fost situaţii în care cei doi lideri ai coaliţiei nu şi-au vorbit la telefon, au refuzat participarea la şedinţe şi aşa mai departe. Lucruri aflate de presă pe surse, dar niciodată confirmate oficial.

Pentru cei din afara mediului politic, Dragnea şi Tăriceanu se înţeleg la fel de bine ca Ponta şi Antonescu acum câţiva ani. Pentru cunoscători, cei doi se înţeleg la fel de rău ca Ponta şi Antonescu acum câţiva ani. Poate vă aduceţi aminte de câte ori ieşea Ponta şi ne garanta că îl susţine pe prietenul Crin pentru prezidenţiale, deşi toată lumea ştia că nu este aşa. Ponta, manevrat de unii şi alţii, a încălcat înţelegerea care a stat la baza USL, l-a înlăturat pe Crin Antonescu şi rezultatul îl ştim cu toţii.

Acum, în coaliţia PSD - ALDE nu există o astfel de înţelegere, dar părţile sunt conştiente că nu au şanse să câştige decât cu un candidat comun. Dragnea are un partid mare în spate, dar este pe un trend descendent şi nu poate câştiga alegerile prezidenţiale. Tăriceanu este pe un trend ascendent, dar este susţinut de un partid mic. Este puţin probabil să intre în turul al doilea, în locul candidatului PSD.

În mod evident, Tăriceanu îşi joacă şansa. A început să critice anumite decizii luate de PSD. La fel şi principalii oameni din ALDE. Mai mult, se aude că a negociat trecerea la ALDE a 20 de parlamentari de la PSD, o lovitură peste care Dragnea nu ar avea cum să treacă şi care ar duce la ruperea alianţei de guvernare. Tăriceanu, ca să îşi crească şansele, ar avea nevoie să facă puţină opoziţie, ori nu poţi face asta având oameni în guvern.

O guvernare instabilă ar fragiliza şi poziţia lui Liviu Dragnea în partid. Acesta, în afară de UDMR, nu are de unde lua aliaţi pentru a avea majoritate. Cred că este o chestiune de timp până când Tăriceanu va rupe guvernarea şi nu este exclus ca în toamnă să avem Guvernul Dragnea 4. Asta dacă nu cumva PSD se trezeşte la realitate şi îşi va pune alt lider. Gabriela Firea bate deja din picior şi vorbeşte la televizor, mai în glumă, mai în serios, de un schimb de funcţii cu Iohannis. Iar numărul de probleme penale cu care se confruntă Dragnea tot creşte, oricât de multe legi ar da pesediştii pentru a le dezincrimina pe toate.

Nu avem noi politicieni prea buni în România, dar măcar la actorie se pricep. Că nu le e nici lor uşor să pară prieteni, în timp ce îşi bagă cuţitul pe la spate.

Vizualizări: 1,224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: