Să o ajutăm pe Laura să devină un copil normal

O fetiţă de numai 6 ani va putea merge din nou, în urma unei operaţii efectuate recent la Târgu-Mureş dar războiul cu boala nu a fost câştigat. Postul de televiziune Gorj TV a sprijinit familia Bărbuţ din Tălpăşeşti, în demersurile ei de a a-i oferi Laurei o copilărie fericită şi au câştigat o bătălie. Laura va mai avea nevoie de alte operaţii, inclusiv de un implant cohlear, pentru a putea auzii, sumele necesare fiind exorbitante. Familia Bărbuţ adresează cititorilor întrebarea: puteţi să o ajutaţi pe Laura- Contul deschis de bunici este RO95RNCB0149096458630001.

Laura Dumitrescu Pârlea s-a născut paralizată şi fără auz. Medicii i-au  dat Laurei o şansă să meargă şi să audă iar bunicii cer ajutor oamenilor. Implantul cohlear, de care are nevoie fata pentru a auzii costă circa 700 de milioane de lei vechi. În urmă cu o săptămână, Laura a suferit o operaţie de lungire a tendoanelor, intervenţie care o poate ajuta să meargă. În ceea ce priveşte auzul, lucrurile sunt mai complicate.

„Dă din picioruşe, nu stă deloc“

O familie din Tălpăşeşti a ajuns în pragul disperării după ce a făcut mai multe credite pentru a-şi trata nepoata. Ioan şi Elena Bărbuţ, bunicii Laurei se chinuiesc din greu doar pentru a-i oferi Laurei şansa la viaţă. Părinţii fetei au părăsit-o şi au plecat în străinătate. Bunicul fetei, Ioan Bărbuţ, a declarat că fetiţa se simte acum foarte bine, însă ar mai fi nevoie de o operaţie la genunchi. Dacă şi aceasta va ieşi bine, Laura va merge pe picioarele ei.„A fost foarte bine. Are picioarele în ghips. Cu toate astea, dă din picioruşe, nu stă deloc“, a spus bunicul.

„Până se aprobă, trece vârsta optimă pentru această operaţie“

Bunicilor le-a revenit zâmbetul pe buze după ce operaţia fetei a decurs bine. Fetiţa are şi probleme de auz. „Laura este tot ce au mai bun şi nu vor renunţa până nu va fi bine. Înglodaţi în datorii, bunicii caută soluţii pentru a găsi banii suficienţi pentru operaţia care-i va aduce auzul. Prin Ministerul Sănătăţii este derulat un program naţional prin care astfel de operaţii pot fi făcute gratuit. După primele informaţii despre acest subiect, bunicii au fost dezamăgiţi. Actele necesare sunt foarte multe, banii abia le ajung iar timpul care trebuie să treacă pentru a afla dacă dosarul este acceptat sau nu aştepte îi nelinişteşte. „Este foarte greu. Mi s-a spus şi de la Iaşi. Sunt sute de oameni în aşteptare. Până se aprobă, trece vârsta optimă pentru această operaţie“, a spus bunicul fetei. Preţul acestei operaţii trece de 700 de milioane de lei vechi.

„Trebuie să depună un dosar şi să aştepte“

„Avem o grămadă de datorii, credite, tot pentru ea, operaţii şi tot ce are nevoie. Am cumpărat chiar şi calculator şi avem Internet şi urmărim mereu noutăţile şi tot felul de soluţii pentru boala ei“, a spus Ioan Bărbuţ, bunicul fetei. Pensiile celor doi şi alocaţia Laurei aduce în familie peste 10 milioane de lei vechi, aproape cât sunt ratele. Laura nu primeşte decât 1,5 milioane şi mai avem pensii şi indemnizaţia de însoţitor. Îi place foarte mult iaurtul de fructe iar uneori nu avem bani să-i cumpărăm“, a spus bunica cu ochii în lacrimi. „Program pentru implant cohlear poate fi făcut şi în clinici din România şi cheltuielile sunt suportate de Minister. Trebuie să depună un dosar şi să aştepte“, a spus Daniel Bondoc, preşedinte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: