Salarii de mizerie pentru o mie de salariaţi din învăţământul gorjean

Săptămâna „Şcoala altfel” a fost folosită de sindicatele din învăţământ pentru a atrage atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare. Circa o mie de salariaţi din şcolile Gorjului primesc salarii între 500 şi 600 de lei. Este vorba despre personalul nedidactic, format din femei de serviciu, instalatori, muncitori şi aşa mai departe. Zece sindicalişti au organizat ieri un protest şi au depus memorii la ITM şi partidele politice.

Zece persoane, membri ai Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Târgu-Jiu, profesori, femei de serviciu, dar şi foste cadre didactice au mărşăluit prin municipiu. Protestatarii sunt de părere că salariile personalului nedidactic sunt mult prea mici şi vor obţinerea mai multor beneficii pentru ei şi copiii lor. „Am făcut o acţiune de sensibilizare a factorilor decidenţi în vederea rezolvării salarizării personalului nedidactic. Mergem la toate partidele pentru că legile se pot schimba doar în Parlament, mergem la primărie, Prefectură şi ITM. Colegii noştri care lucrează ca personal nedidactic au practic un salariu sub minimul pe economie. E foarte greu de rezistat, după 20 de ani de muncă să iei 5-6 milioane vechi, să supravieţuieşti şi să ai familie”, a declarat Florinela Ponta, preşedinte SLI Târgu Jiu.

Vizate au fost toate partidele politice, care au fost anunţate în prealabil de către membrii sindicatului despre acţiunea lor. Deşi ştiau că protestatarii vor ajunge la fiecare în parte, la mai toate partidele nu a fost nimeni prezent din conducere.

Berca, singurul politician găsit la partid

La sediul PDL Gorj, sindicaliştii au fost primiţi de democrat-liberalul Eduard Berca, care le-a transmis protestatarilor că îi va sprijini dacă îi vor prezenta documentele necesare. „Am putea să vă sprijinim în contextul în care există o cazuistică a situaţiilor, să avem hotărâri de instanţă favorabile, argumentate şi noi să le preluăm. Am să discut cu domnul preşedinte, cu domnul deputat, dânsul este chiar membru în comisia de buget-finanţe şi sunt convins că are ştiinţă despre ce s-a întâmplat şi vă poate sprijini”, a spus preşedinte PDL Târgu Jiu.

Salarii de mizerie

Aproximativ 1000 de persoane din Gorj care lucrează în învăţământ şi reprezintă personalul nedidactic nu ajung lunar să primească nici măcar salariul minim pe economie. În această situaţie se află şi Tamara Grădinaru, care este femeie de serviciu la Şcoala Constantin Săvoiu din Târgu Jiu.  Pentru munca depusă, primeşte lunar  puţin peste 600 de lei, după aproape două decenii de activitate în domeniu. ”Lucrez de 16 ani la şcoală şi am vechime în muncă de 32 de ani.  Lunar, primesc în mână 640 de lei. Lucrez opt ore. Ne descurcăm foarte greu, având în vedere că sunt văduvă şi am un băiat student. Este foarte greu, dar în altă parte nu am unde să merg, ar pentru copil un loc de muncă nu am găsit”, a spus Tamara Grădinaru.

Nu-şi pot trimite copiii la facultate

Într-o situaţie dificilă se află şi Viorel Droba, care după ani de muncă nu îşi permite să-şi susţină financiar copiii ca să poată urma o facultate. „Ne descurcăm foarte greu, am doi copii care anul acesta dau bacalaureatul. Renunţă amândoi la facultate din cauza lipsei banilor. Am 27 de clase în întreţinere, ar trebui să am 25 şi plec acasă lunar cu 730 lei. Lucrez de 12 ani, şapte ani la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” şi cinci ani la subteran Mătăsari. Fac reparaţii de tot felul, la instalaţiile sanitare, uşi, electricitate, fochist, sunt universal”, a spus Viorel Droba, personal întreţinere la Şcoala Gimnazială „Alexandrul Ştefulescu” din Târgu Jiu. 

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: