Salarii reduse cu 25% pentru mineri şi energeticieni
Premierul Emil Boc a anunţat ieri că şi salariaţii companiilor cu capital de stat vor avea salariile reduse cu 25% începând cu data de 1 iunie. Circa 20.000 de mineri şi energeticieni din Gorj sunt afectaţi de această măsura. Economiile realizate sunt de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi pe lună. Premierul a mai cerut şi reducerea cheltuielilor materiale cu 20%, precum şi stoparea unor achiziţii care nu sunt strict necesare. Directorii complexurilor energetice şi SNLO spun că aceste companii au luat astfel de măsuri anticriză încă de anul trecut.
Anunţul premierului Boc privind reducerea salariilor în companiile de stat a fost făcut în deschiderea şedinţei de guvern de ieri. „Vreau să fie foarte clar. Această reducere de 25% se va aplica şi salariaţilor de la companiile şi societăţile unde statul are capital majoritar sau integral de stat, inclusiv Eximbank, CEC Bank”, a anunţat Boc la începutul şedinţei de miercuri a Executivului.
Directorii complexurilor energetice şi Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia spun că fondul de salarii se va reduce cu zeci de miliarde de lei lunar pentru fiecare unitate în parte. Ionel Manţog, director economic al CE Turceni, a spus că o astfel de măsură aduce în Fondul Naţional de Solidaritate zeci de miliarde de lei vechi în fiecare lună: „În acest moment, fondul de salarii la CE Turceni este de circa 180 de miliarde de lei vechi lunar. Prin măsura anunţată de primul ministru, de la complexul din Turceni vor pleca lunar peste 40 de miliarde în fondul de solidaritate”.
Daniel Burlan, directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), a declarat că societatea a luat permanent măsuri pentru reducerea costurilor, inclusiv cu munca vie: „În acest moment nu ştiu exact dacă anunţul premierului se referă la o reducere de 25% pe fiecare salariat în parte sau pe fondul de salarii. Pentru că noi am luat deja măsuri de reducere a fondului de salarii, prin acele concedieri colective, prin trimiterea salariaţilor în şomaj tehnic, printr-o mai bună organizare şi aşa mai departe. Cred că ne apropiem deja de o reducere de 25%”. Anunţul premierului se referă însă la reducerea salariilor, nu a fondului de salarii.
Achiziţiile de maşini şi sedii sunt interzise
O altă măsură cerută de guvern se referă la reducerea cheltuielilor materiale la companiile de stat cu 20%, precum şi blocarea licitaţiilor care vizează achiziţii de sedii şi autoturisme. Directorii companiilor gorjene spun că deja au fost luate aceste măsuri de austeritate. Ionel Manţog susţine că la CE Turceni nu s-a pus nici anul trecut, nici în acest an problema achiziţiei de autoturisme sau sedii, tot ca o măsură anticriză. „Avem totuşi o solicitare din partea sindicatelor pentru reparaţii la vestiarele muncitorilor pe care sperăm să o putem onora, pentru că este normal ca oamenii să aibă condiţii bune de lucru. Dar în nici un caz nu se va pune problema de achiziţii de sedii sau reparaţii la sediul social”, a explicat Manţog.
La rândul lui, Daniel Burlan, director general al SNLO, a explicat faptul că societatea a realizat şi anul trecut o reducere a cheltuielilor materiale. Mai mult, au fost drastic reduse cheltuielile cu prestatorii de servicii pentru minerit. Astfel, cheltuielile cu serviciile de pază au scăzut anul acesta faţă de anul trecut de la 3,9 milioane RON la 2,9 milioane RON. Costurile cu închirierea de autoturisme cu şofer s-a redus la jumătate, de la un milion de RON la 483.003 RON. Costul cu masa caldă a scăzut de asemenea de la şapte milioane de RON la cinci milioane, iar facturile telefonice au scăzut cu două treimi. Reduceri extrem de importante s-au făcut şi în ceea ce priveşte transportul personalului la punctele de lucru, dar şi al cărbunelui.