Salvarea castanilor, o veste bună pentru proprietarii pădurilor uscate

Reprezentanta Agenţiei de Protecţie a Mediului Gorj care se va ocupa de implementarea proiectului finanţat cu două milioane de euro nerambursabili a fost la sfârşitul săptămânii trecute în zona de nord vest a judeţului pentru a discuta cu localnicii despre posibilitatea reîmpăduririi suprafeţelor distruse de „cancerul castanului”.

Boala respectivă a făcut prăpăd anul acesta în pădurile faimoase de la Padeş şi Tismana, oamenii neştiind ce pot să facă pentru a avea iarăşi castanii care, toamna, le asigurau un ban în plus. Elisabeta Juveloiu le-a transmis localnicilor că APM Gorj va implementa în următorii cinci ani un proiect menit să reîmpădurească zona şi să refacă populaţia de castani, oamenii spunând că fără acest proiect judeţul nu ar mai figura pe harta zonelor în care se cultivă castanul.

„Am avea şi noi de lucru iarăşi toamna, că toamna asta sigur nu o să avem ce să adunăm. Aveam pădurea noastră şi luam din castani şi câte 50 de kilograme de castane pe zi. Erau foarte multe, mari şi frumoase. Acum nu ştiu dacă o să strângem câteva castroane, cât să fierbem de două ori, pentru că nu mai sunt. S-au uscat pur şi simplu. Rar de tot, prin unii copaci, au rămas câteva crenguţe, dar rodul e slab. Dacă se face un asemenea proiect ar fi foarte bine pentru că, altfel, noi nu avem posibilităţi. Noi şi Baia Mare suntem în România cunoscuţi pentru castani, dar noi cred că am dispărea de pe hartă”, spune o localnică din satul Pocruia.

Ca ea vorbesc aproape toţi sătenii, cu toţii aşteptând acum să vadă dacă pădurile lor vor redeveni ce erau odinioară, cei de la APM Gorj asigurându-i că şi cu sprijinul lor plantaţiile de copaci pot să facă iarăşi parte din realitatea cotidiană a locuitorilor din Padeş şi Tismana.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: